Izvor: MozzartSport.com, 19.Maj.2021, 10:06

Smetnje na vezi - luksuz koji Partizan ne može sebi da priušti

Crno-beli u Lučanima porazom opomenuti pred finale Kupa Srbije

Tek druga utakmica u prolećnoj polusezoni u kojoj je Partizan prosuo bodove daleko je od povoda da u Humskoj bude upaljen crveni alarm, međutim, iako gostovanje u Lučanima nije imalo apsolutno nikakav rezultatski značaj, poraz (0:1) nije uvertira u finale Kupa Srbije kakvoj su se crno-beli nadali.

Inspirisani igrači Mladosti uspeli su da >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << motivaciju pretoče u konkretne pretnje od kojih je jednu realizovao Milan Bojović i kaznio prilično skromno izdanje rivala u prvom poluvremenu. Posao Lučancima u velikoj meri olakšala je činjenica da su redovi Partizana do odlaska na odmor izgledali nepovezano, a da je vezni red gostiju u potpunosti prepustio reč rivalu.

Drugi put u prolećnoj polusezoni, Partizanove arhitekte se tokom jednog poluvremena nisu previše pitale na terenu i ponovo je takav odnos snaga na sredini imao negativan odraz. Deficit upotrebljivih lopti unapred Bibrasa Natha i skroman učinak u kreativi Miloša Jojića i Aleksandra Šćekića, uz preventivni izostanak Saše Zdjelara iz protokola kako bi bio spreman za derbi, uticali su na to da su Lazar Marković, Filip Holender i Nemanja Jović izgledali odsečeno od saigrača. Presečena žila kucavica uticala je da crno-beli do 43. minuta praktično nisu stavili Maksima Milovića na ozbiljne muke, a prepuštenu glavnu reč na sredini terena iskoristio je Vladimir Radivojević da se razigra i postane izvor većine problema Partizana, od kojih se presudni dogodio u 24. minutu kada je asistirao Bojoviću.

Okolnosti iz prvog poluvremena susreta 38. kola neposredno pred odlazak na letnju pauzu imale bi znatno manji značaj i pitanje je da li bi se u ovoj meri analizirale da Partizan za samo nedelju dana ne očekuje finale Kupa Srbije protiv Crvene zvezde, duel koji bi mogao da spase sezonu kluba u Humskoj posle još jedne izgubljene šampionske trke. Opomena pred susret sa večitim rivalom dodatno dobija na značaju ukoliko se povuče paralela između utakmice u Lučanima i prethodnog gostovanja Partizana u Ljutice Bogdana, jedina dva prolećna poraza, s obzirom na to da je izabranike Aleksandra Stanojevića u oba slučaja skupo koštala bleda partija arhitekti. Kao i u jučerašnjem susretu, u 164. večitom derbiju, Natho je prektično prespavao poluvreme, a u aktuelnim okolnostima to je luksuz koji crno-beli ne smeju sebi da priušte.

Uz važnu ulogu igrača zaduženih za kreiranje igre neophodno je istaći činjenicu da je breme na plećima ofanzivaca poraslo odlaskom Takume Asana. Rastanak sa Japancem smanjio je opcije u ofanzivnom manevru što je takođe veoma važan faktor, te je sa odlaskom najboljeg strelca u aktuelnoj sezoni dodatno porasla odgovornost Markovića, Jovića, Holendera i ostalih igrača zaduženih za pogotke. Zadatak ofanzivaca da nadoknade izostanak doskorašnjeg saigrača koji je u 33 prvenstvena susreta 18 puta tresao mrežu sam po sebi je dovoljno težak, pa situacije u kojima vezni red ne uspostavi dominaciju na sredini terena, usled kojih je na krilima i napadačima da se vraćaju po loptu nekad i do svoje polovine terena, same po sebi ne ostavljaju mnogo opcija u završnici i problem su koji iziskuje rešenje.

Poraz od Mladosti iz ove perspektive, u slučaju da greške budu otklonjene, mogao bi zapravo da se ispostavi kao pozitivan epilog, posebno ukoliko se uzme u obzir da je Partizan u prethodnoj deceniji umeo da pokaže reakciju i negativnu uvertiru pred susret sa Zvezdom pretoči u lekciju. Naime, u prethodnih deset sezona crno-beli su pet puta utakmice sa večitim rivalom dočekivali nakon poraza, a iz tih susreta dva puta su izlazili kao pobednici, uz isto toliko poraza i jedan remi.

Izgubljene utakmice od Napretka (0:2) u sezoni 2013/14. i Spartaka (2:3) prošle godine, predstavljali su pozitivne lekcije za klub iz Humske koji je potom pobeđivao Zvezdu (2:1 i 1:0). Sa druge strane, negativne primere predstavljaju poraz u februaru 2016. godine od OFK Beograda (1:2) i susret praznih šaka 2019. sa Radničkim iz Niša (1:3) nakon kojih su usledili porazi (1:2) od crveno-belih. U decembru 2017. godine, posle packe od Napretka (1:2) derbi je završen bez pobednika (1:1).

Iskustvo u derbijima posle poraza ima i aktuelni strateg crno-belih Aleksandar Stanojević koji je tokom prvog mandata u Humskoj, u novembru 2010. godine Crvenu zvezdu savladao (1:0) nakon poraza u gostima Bragi (2:0) u grupnoj fazi Lige šampiona.

PARTIZANOV UČINAK U DERBIJIMA POSLE PORAZA

26.4. 2014. pobeda 2:1 posle poraza od Napretka 0:2

27.2.2016. poraz 1:2 posle poraza od OFK Beograda 1:2

13.12.2017. remi 1:1 posle poraza od Napretka 1:2

25.2.2019. poraz 1:2 posle poraza od Radničkog 1:3

10.6. 2020. pobeda 1:0 posle poraza od Spartaka 2:3

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.