Počeo festival folklora u Užicu: Deset zastava i hiljadu dece u spletu Liciderskog srca

Izvor: Blic, 14.Avg.2017, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo festival folklora u Užicu: Deset zastava i hiljadu dece u spletu "Liciderskog srca"

U dugoj, šarenoj i vesloj koloni, koja je večeras prošetala centrom Užica, čule su se i trube i zurle, i tambure i daire, igralo i kolo i polka, oro i sirtaki, jeleci su pod ruku šetali sa kineskom svilom i dimijama, šajkača išla u korak sa fesom.

Potom se u spletu, na pozornici na Trgu partizana, zavijorilo deset zastava - pod amblemom "Liciderskog srca", Međunarodnog festivala dečjeg folklora, devetog po >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << redu.

Od večeras do 18. avgusta kulturnu baštinu svojih zemalja, igrom, pesmom, folklornim radionicama i narodnim nošnjama, predstaviće oko hiljadu dečaka i devojčica iz Kine, Turske, Perua, Poljske, Grčke, Rumunije, Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske.

Prvi su se Užičanima večeras predstavili mladi Kinezi, starim pesmama i drevnim igrama, pa i tamošnjim načinom operskoj pojanja.

Potom su aplauze nekoliko hiljada

Sve što su mladi folkloristi večeras izveli u Užicu, na otvaranju "Liciderskog srca" predstaviće sutra na Zlatiboru a u sredu u Andrićgradu.

Festival će pratiti tradicionalna humanitarna akcija - na štadnovima uz bine gde će nastupati mladi folkloristi prodavaće se liciderska srca, a sav prihod namenjen je za nabavku opreme za regionalni centar za vantelesnu oplodnju u Užicu.

Organizator Festivala je Udruženje građana "Era", a pokrovitelj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U prethodnih osam godina, pod barjakom "Liciderskog srca", kroz Užice je prošlo preko pet i po hiljada dece iz 34 zemlje sveta, sa svih kontitnena osim Australije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Na Festivalu folkora u Lebanu gosti iz Grčke, Makedonije, Bugarske i Rumunije

Izvor: juGmedia, 15.Avg.2017, 11:55

Osmi po redu Festival folklora u Lebanu održaće se 18. I 19. Avgusta na kome će Lebančani, ali i Grci i Makedonci, kroz igre i pesme predstaviti lepote narodnih nošnji i prezentovati svoje običaje...Domaćin festivala KUD „Jablaničko kolo“, dočekaće i domaće ansamble iz Srbije i to iz Subotice,...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.