Izvor: MozzartSport.com, 12.Maj.2021, 10:07

Partizan veruje u svoju decu: Crno-beli u vrhu Evrope po broju prvotimaca iz škole, Zvezda 12. u Superligi

Nova potvrda dobrog rada fabrike talenata kluba iz Humske

Produkti fudbalskih fabrika svojevrsni su ambasadori i povod za ponos svih klubova sa respektabilnim omladinskim školama, te iz godine u godinu statistički podaci vezani za broj igrača stasalih u klubovima razlog su za diku onih u vrhu liste. Ipak, osim igrača već kreiranih za internascionalne izazove, zanimljiv parametar predstavlja i podatak koji se odnosi na broj fudbalera u prvom timu stasalih u matičnom klubu, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << naročito ukoliko se uzme u obzir da je poredak u znatnoj meri drugačiji od prvog pomenutog kriterijuma.

Godinama unazad Partizan je na listi igrača koji ga predstavljaju u Evropi u samom vrhu uz Ajaks, a dobrim plasmanom crno-beli mogu da se pohvale i po broju prvotimaca koji su ponikli u Humskoj. Ipak, za razliku od prvog uslova po kojem su prilikom jesenjeg istraživanja zauzeli prvo mesto sa 85 ambasadora, u konkurenciji svih klubova Starog kontinenta, kada su u pitanju igrači koji nose klupski dres, a stasali su u SC Partizan Teleoptik, vicešampion Srbije je nešto slabije plasiran i nalazi se na deobi 13. mesta.

Prema istraživanjima Internacionalnog centra za sportske studije (CIES) Četa Aleksandra Stanojevića u svojim redovima ima 14 igrača koji su proveli u Partizanovoj školi makar tri sezone, što je za dva manje od lidera po ovom pitanju Sigme i Sent Etjena. Češki i francuski predstavnik mogu da se podiče sa najviše "domaćih" igrača, ali značajan broj fudbalera iz svioje škole u prvom timu imaju i Dinamo Kijev, Admira, Real Sosijedad, Zbrojovka i Opava koji imaju po 16 svojih produkata u seniorskom timu.

Kada je u pitanju poredak u pet najkvalitetnijih liga Starog kontinenta iza Sent Etjena i Real Sosijedada su škole Mančester Junajteda i Liverpula sa po 15 igrača, sledi Vest Hem sa 14, dok je u Selti 13 fudbalera prošlo školu u Vigu.

Sa 14 igrača iz crno-bele radionice Partizan je prvi u Srbiji po pomenutom kriterijumu, a samo jednog fudbalera menje iz svoje škole ima Rad. Iza Građevinara na Superligaškoj listi nalaze se Čukarički i Mačva sa po 11 svojih đaka, dok su Vojvodina i Mladost na put izvele po 10 svojih prvotimaca. Za ponos crno-belih je i uloga koju deca kluba imaju u 34 susreta imajući u vidu da su sa 38,1% odigranih minuta i po tom kriterijumu prvi na domaćoj sceni, ispred Brđana čija su deca odigrala 30,6% minuta.

Crvena zvezda, sa pet fudbalera stasalih iza juga Marakane nalazi se u donjoj polovini superligaškog društva odnosno na deobi 12. mesta, a jedini klub u šampionatu Srbije koji nema igrača iz svoje škole je Proleter.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.