Nikola Janković za RTS: Debi za infarkt, Trinkijeri me je kupio već nakon jednog treninga

Izvor: RTS, 06.Jan.2019, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikola Janković za RTS: Debi za infarkt, Trinkijeri me je "kupio" već nakon jednog treninga

Novo pojačanje Partizana Nikola Janković u intervjuu za RTS između ostalog izjavio je da je možda ključnu ulogu u njegovom dolasku u crno-bele igrao novi trener Andrea Trinkijeri. U karijeri je najviše načio od Dejana Milojevića, a iskustva stekao u inostranstvu. Uprkos slabijem izdanju protiv Mornara, Janković veruje da Partizan može daleko da dogura u tekućoj sezoni. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Janković je u debiju protiv Mornara koji je pripao Partizanu poenima Lendejla iz odbojke, zaradio lakšu povredu zgloba, što ga je limitiralo na samo tri minuta u utakmici.

"Uganuo sam zglob, ali ne radi se o ozbiljnijoj povredi, biću potpuno spreman za naredni meč. Što se tiče debija, bio je za infarkt. Drago mi je da sam startovao povredom, koja je veoma značajna u borbi za plejof. Moj debi nije bio iz snova, nisam pokazao svoje pravo lice, ali tu sam i ima vremena za to"
Nikola je rekao da je neverovatan osećaj igrati čak i u, zbog kazne ABA Lige, polupraznoj dvorani "Aleksandar Nikolić".
"Fenomenalan je osećaj biti član Partizana. Nismo imali punu halu ali bilo je dobre podrške, svi navijači Partizana žive i osećaju Partizan, pa samim tim i vama na terenu osećaj bude sjajan. Trema na svakom početku uvek postoji, ali ona pozitivna. Na kraju krajeva bitna je pobeda, tako da smo i to prebrodili".
Janković je izjavio da je svestan privilegije, ali i tereta koji nose jedni od "najvatrenijih i košarkaškijih navijača na ovim prostorima".
"Radiću na zadobijanju poverenja ovih navijača i nadam se da će se to što pre desiti. Na meni je da se radom i zalaganjem izborim za minutažu, kako bi iz dana u dan pokazao ko sam i šta sam".
Novi košarkaš Partizana izrazio je veliko zadovoljstvo što će imati priliku da ga trenira Andrea Trinkijeri, kojeg je zavoleo posle prvog treninga.
"On je imao veliki utacaj, zapravo možda i najveći u mom dolasku ovde. Odradio sam samo jedan trening sa ekipom i već imam bolje mišljenje o njemu. Veliki je stručnjak i zaista dosta poznaje košarku".
Janković je 2016. godine kao član ekipe Mege osvojio Kup Radivoja Koraća, pobedivši u finalu upravo Partizan.

"Mislim da će mi navijači brzo oprostiti taj trofej i da se ne ljute na mene. Zapravo, verovatno već jesu oprostili. Sada sam ovde, deo sam ove porodice i prošlost je iza nas", uz smeh rekao je Janković.
U pomenutoj ekipi Mege trener mu je bio Dejan Milojević, od kojeg kako kaže je najviše individualno naučio tokom karijere, a saigrač tada, kao i danas je sa Radetom Zagorcem.
"Sa Dekijem sam imao fantastičnu saradnju. Ostvaren je najveći uspeh u istoriji kluba, a on mi je dosta pomogao što se tiče centarske tehnike. Individualno od svih trenera mi je on najviše pomogao. Ima odlično igračko iskustvo na toj poziciji i to prenosi na igrače. Pogledajmo Bitadzea ove sezone kako je eksplodirao, da ne pričamo o Milojevićevom radu sa Jokićem, Marjanovićem i brojnim centrima, to nije slučajno". 
"Što se tiče Radeta, od tada, pa do dan danas smo ostali dobri prijatelji, stalno smo bili u kontaktu i veoma mi je drago što smo saigrači i sada". 
Zanimljivo je da je Janković pre profesionalne karijere vreme proveo u omladinskim pogonima FMP-a, a potom i Crvene zvezde, za koju se ipak nije odlučio da igra.
"Sa 13 godina sam došao iz Vranja u Beograd. Karijeru sam započeo u FMP-u, a kada je došlo do fuzije klubova ja sam postao igrač Crvene zvezde. Nisam zaigrao za seniorski tim Zvezde, iz mnogo razloga".
Prvi seniorski angažman bili su mu Šarleroa i Vervijer u Belgiji, gde je proveo tri sezone.
"Generalno ne žalim ni za jednom odlukom u karijeri koju sam doneo. Svaki klub u kojem sam igrao mi je doneo neko novo iskustvo. Kada sam odlazio u Belgiju konsultovao sam se sa porodicom i doneo takvu odluku.
Nikola je sezone 2016-17 bio najkorisniji igrač ABA Lige kao član ljubljanske Olimpije, nakon čega je karijeru nastavio u Turskoj u ekipi Sakarije, a potom u Španiji u dresu Estudijantesa.

"Imao sam dosta prostora i podršku trenera u Olimpiji, poklopile su se sve kockice i ja sam tu sitaciju iskoristio na najbolji način. Iskreno, dosta sam naučio i u Turskoj i Španiji. U Turskoj smo sa timom iz druge lige ušli u prvu i izborili plej-of. Imao sam jako dobrih utakmica i u Estudijantesu, tako da su oba angažmana nezaboravna iskustva"
Što se tiče same njegove igre, Janković je svestan svojih vrlina i mana i podjednako radi da one prve ukloni, a ove druge zadrži i poboljša.
"Svi znaju da imam problem sa linije za slobodna bacanja. Ni ja to ne krijem, treba se suočiti sa svakim problemom. Mislim da to sve dolazi iz glave, ja dosta radim na tome, tako da mislim da će se to srediti radom. Što se mojih prednosti i vrlina tiče, tu se svakako izdvajaju energija, skok, pogotovo ofanzivni i trčanje, to je ono što ukratko opisuje mene"
Janković je sa Partizanom potpisao ugovor do kraja sezone.
"Nemam planove za budućnost, Partizan je trenutno moj klub, daću sve od sebe da opravdam očekivanja, daleko je naredni meč, a tek da ne pričamo o kraju sezone"
Novo pojačanje Partizana ima 24 godine, a tokom karijere nastupao je za mlade selekcije Srbije, ali još uvek ne i za seniorsku. 
"Prošao sam sve mlađe selekcije, osvojio razne medalje, to je divan period mog života, u kojem sam stekao dosta iskustva, ali i prijateljstava. Nažalost nisam imao priliku da nastupan u seniorskom dresu, to mi je san i budućnost kojoj težim, jer igrati u nacionalnom dresu je nešto zaista posebno", za kraj je zaključio Janković.
 
Pogledaj vesti o: Odbojka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.