Niko ne šutira kao Partizan – crno-beli prkose savremenim trendovima

Izvor: B92, 06.Feb.2023, 17:20

Niko ne šutira kao Partizan – crno-beli prkose savremenim trendovima

Prošlonedeljno duplo kolo donelo je brojne promene na tabeli Evrolige, a najveći dobitnik je bio možda Partizan.

Crno-beli su sa dve pobede, nad ASVEL-om i Žalgirisom stigli do deobe sedme pozicije koja vodi u plej-of.

Pobedivši u osam od poslednjih deset utakmica, beogradski velikan je napravio najjedinstveniji rezime lige – trenutno je na prvom mestu u ofanzivnoj efikasnosti i na poslednjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u defanzivnoj.

"Iako je Partizan bio u stanju da napravi neka suptilna prilagođavanja u defanzivi kako bi poboljšao svoj učinak na tom planu, što je bio ključ za nedavni niz uspeha, najveći adut crno-belih cele sezone je šut", navodi se u analizi zvaničnog sajta Evrolige.

Poređenje Partizanove tabele šuteva sa pet narednih najefikasnijih napada, daje zanimljiv uvid u to šta Partizan čini tako eksplozivnim, ali i šta je potrebno timu da bi se u ovom trenutku razlikovao od ostatka konkurencije.

Partizanovi strelci se na prvi pogled izdvajaju kao najagresivniji među ovim timovima u šutevima sa poludistance, sa drastičnom razlikom.

Predvode ligu sa 34% skok-šuteva unutar zone za dva poena, a van reketa i najefikasniji su sa 47% pogodaka.

Kevin Panter pokreće njihov obim i efikasnost u tim pokušajima, dok su Jam Madar, Džejms Nanali i Dante Egzum takođe šutirali sa poludistance iznad proseka lige.

Njihova preciznost sa tih pozicija izaziva posebnu defanzivnu pažnju protivnika i deo je razloga što su crno-beli na drugom mestu u zakucavanjima i otvorenim šutevima.

Iako su bili iznenađujuće slabi iz uglova, Partizan ipak predvodi ligi u procentu uspešnog šuta za tri poena – 39,4%, pogađajući trojke na ogromnom nivou iznad proseka.

Partizanov uspeh u tom pogledu može se pratiti po tome koliko skok-šuteva njegovih šutera dolazi unutar "luka", a ne izvan njega.

Uprkos tome što su jedini tim koji je pogodio znatno više šuteva iz driblinga za dva poena u odnosu na tri, crno-beli su i dalje na drugom mestu u Evroligi po efikasnosti skok-šuteva i prvi po ukupnoj efikasnosti sa perimetra.

Dok su se mnoge ekipe udaljile od šuteva za dva poena sa poludistance tokom poslednje decenije, Partizan je postigao veliki uspeh u suprotnom.

"To je impresivan podvig koji zahteva redak nivo veštine šuta sa poludistance, ali i od presudne važnosti, pošto je skok-šut ključna razlika među najboljim napadima ove sezone", ističe se u analizi.

Svaki od gore navedenih timova šutira između 62% i 64% oko obruča. Iako obim šuteva koje pokušavaju unutar reketa varira i može imati uticaja na rezultat od utakmice do utakmice, nijedan tim nije stekao veliku prednost u odnosu na druge u smislu konstantnosti.

Real Madrid je odličan primer ravnoteže. Iako njegovi strelci nemaju mnogo bolju preciznost od svojih saigrača iz reketa, oni su se odvojili u smislu agresivnosti u napadu na obruč tako što su pokušali 75 šuteva više nego bilo koji drugi elitni napad ove sezone.

Takođe izbegavaju poludistancu više od bilo kog drugog tima, sa samo 13% njihovih skok-šuteva u zoni između reketa i linije za tri poena. Zbog niske stope od 27% uspešnosti skok-šuteva, Real ima tendenciju da bude veoma oprezan u selekciji šuteva sa poludistance.

Među ostalim vrhunskim napadima ističu se Olimpijakos i Baskonija, čiji igrači poput Saše Vezenkova i Markusa Hauarda igraju ključnu ulogu u oblikovanju načina na koji njihovi timovi deluju u ofanzivnoj završnici.



"I pored toga, veoma mali broj timova aktivno prkosi konvencijama na način na koji je Partizan ove sezone i možda nijedan tim u novijoj istoriji to nije uradio na tako visokom nivou",
zaključuje zvanični sajt EL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.