Nidam i skokovi presudili, Partizan bez polufinala

Izvor: B92, 20.Sep.2017, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nidam i skokovi presudili, Partizan bez polufinala

Košarkaši Partizana u renoviranom sastavu poraženi su u četvrtfinalu Superkupa ABA lige od ekipe barskog Mornara sa 91:77 (26:24, 16:23, 27:17, 22:13).

Crno-beli su bili loši u ključnim elementima igre kada je to najviše išlo na njihovu štetu i Mornar je uz neverovatan šut spolja zasluženo slavio.

Mornar je već od početka ekipi Miroslava Nikolića stavio do znanja da se neće libiti da šutira trojke. Posle uvodna dva promašaja pogađa Bakić prvu od čak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 16 trojki.

Najefikasniji u ekipi iz Bara je bio Derik Nidam sa 22 poena, Strahinja Mićović je imao 18, a Nemanja Vranješ 17 poena. Svi su sjajno šutirali trojke jer su u ekipi Mornara pogodili 16 iz svega 33 pokušaja.

Na drugoj strani je 14 poena imao Vanja Marinković, mladi Andreja Stevanović je imao 13, a Marko Pecarski 12 poena.

Mornar je od starta meča vodio i trojkama držao prednost koja je u osmom minutu utakmice već bila 26:18 na starni Barana. Tada Partizan kreće da igra mnogo energičniju odbranu i počinje da smanjuje prednost, a Novica Veličković na niskom postu donosi prvo vođstvo Partizanu 31:29.

Posle trojke Pecarskog i sjajne role Stevanovića u drugoj deonici Partizan je imao i plus 7 na 41:34 i na poluvreme su crno-beli mogli da odu sa 47:39 da Reli-Ros nije ukrao loptu u poslednjem napadu i pogodio uz faul za neizvesniji nastavak.

Ipak, Partizan već na startu drugog poluvremena daje pet poena i odlazi na plus 10, ali tada počinje šou Relija-Rosa koji pogađa iz rolinga, a potom uz faul i ekspresno smanjuje zaostatak za pet poena.

Partizan je u trećoj četvrtini napravio ogroman broj faulova, košarkaši Mornara su sa linije penala šutnuli čak 17 puta i za svega šest minuta već su bili u rezultatskom zaostatku. U tim trenucima terorisao je crno-bele ofanzivnim skokom Šepard koji je bio jedan od glavnih katalizatora preokreta i povećavanja prednosti.

Po pravilu, Šepard skok u napadu, Vranješ ili Nidam trojka ili prodor i košarkaši Partizana mogli su samo da slegnu ramenima. Mornar do kraja nije ispuštao prednost koju je stekao polovinom treće četvrtine, do kraja su je samo povećavali i zasluženo na kraju pobedili.

Mornar će u polufinalu igrati protiv ekipe podgoričke Budućnosti. U Superkupu od ekipa iz Srbije učestvuju još i FMP i Mega, a jedino je izostala Crvena zvezda. U polufinale su se plasirale još i Budućnost, Mega i Cedevita.

40' Kako su otvorili meč, Reli-Ros stavlja tačku na utakmicu, trojkom za 91:77 i izbacuje Partizan iz polufinala u kome će igrati protiv Budućnosti.

39'
Još jedno slobodno bacanje pogađaju košarkaši Partizana ali u sledećem napadu krade loptu Vranješ, a Pecarski ne pogađa trojku i gasi svaku nadu Partizana na ulasku u poslednji minut.

38' Pogoci Pecarskog i Marinkovića, Marinković sa penala, Pecarski za dva za kakvu takvu nadu Partizana pred finiš, 88:76.

37' Nidam je pokušao da prođe kroz čitavu odbranu sam, nije uspeo, ali Vranješ pogađa novu trojku za 88:73 i vraća plus 15 za Mornar.

36' Vanja Marinković smanjuje, a potom i Vilijams-Gos, ali Šepard fantastičan i borben na drugoj strani. Posle er bol lopte Vranješa, Šepard vadi loptu iz auta vraća je svom saigraču, lopta ponovo dolazi do ruku Vranješa koji iz popravnog ne promašuje trojku za 85:71.

35' Vukota Pavić povećava razliku i Miroslav Nikolić prinuđen da traži tajm-aut, 82:67 za Mornar. Mornar je za minut i po napravio seriju 7:0. Nidam pogađa 13. trojku za Mornar i ubacuje svoj 22. poen!

34' Počeo je šou Relija Rosa koji pogađa iz rolinga, a onda u prodoru uz faul i dodatno bacanje za plus 10 za Barane.

33'
Novica Veličković pogađa jedno od dva slobodna bacanja, lopta posle promašaja dolazi do njega, ali gubi loptu i propušta šansu da dodatno smanji razliku 72:67.

32' Marko Čakarević krade loptu i polaže u kontri uz kontakt i Partizan smanjuje na 72:66.

31'
Čak 17 slobodnih bacanja je izveo Mornar u trećoj četvrtini, Partizan nijedno. Poslednju četvrtinu otvara Mićović četvrtom trojkom.

30' Mijović pogađa jedno od dva bacanja, ali Pavić hvata sedmi ofanzivni skok za Mornar samo u trećoj četvrtini! Posle neiskorišćenog napada crno-belih Vukota Pavić ide na liniju penala. Posle promašaja Stevanovića za tri lopta u reketu dolazi do Veličkovića koji pogađa za 69:64 na kraju treće četvrtine.

29' Novi faul nad Šepardom koji ovog puta pogađa oba bacanja i povećava na 66:60. Novi ofanzivni skok Mornara i novi pokušaj prodora Nidama koji se završio faulom, 67:60. Na drugoj strani prvi koš od prve četvrtine daje Vilijams-Gos 67:62, koji odmah potom pravi i faul.

28' Sreća za Partizan pa je Šepard promašio oba slobodna bacanja, a Vanja Marinković pogađa trojku i prekida preveliku pauzu koju je Partizan imao između poslednjih poena, 64:60.

27' Nova trojka Mornara! Opet taj ofanzivni skok Šeparda i povratna lopta za Nidama koji još jednom ne greši, a dvojkom u narednom napadu povećavaju na 64:57.

26' Nekoliko uzastopnih skokova Mornara pod košem Partizana i na kraju iz odbojke vraćaju vođstvo 59:57.

25'
Stevanović krade loptu pa je gubi, a to trojkom kažnjava Nidam, Vranješ pogađa drugu zaredom za Mornar i Mornar izjednačava za samo dva napada 57:57! Seriju je napravio Mornar od 8:0 za samo minut i po.

24' Gavrilović je potom vratio trojku za Partizan i 57:49. Četvrta nesportska lična greška, ovog puta Vilijams-Gos. Penali drže Mornar u životu u trećoj četvrtini, 57:51 za Partizan.

23' Čakarević pravi faul na šutu za tri. Partizan je iz dva napada sa linije penala primio pet poena. Pogodio je i Mićović i ubacio svoj 15. poen.

22' Nidam krade loptu posle neodlučnosti igrača Partizana u napadu i iznuđuje nesportski faul. Treći nesportski faul za Partizan. Pogađa oba slobodna bacanja i smanjuje na 52:44. Prvi poeni za Mornar posle skoro dva minuta igre.

21' Partizan sa pet poena iz tri napada povećava prvi put na plus 10. Marinković pogađa trojku iz ugla posle asistencije Čakarevića.

20' Kakva četvrtina Stevanovića! Gavrilović gubi loptu Pavić istrčava kontru i promašuje, a na drugoj strani Stevanović pogađa trojku za 47:39. Ali kakva greška igrača Partizana! Čakarević gubi još jednu loptu, Reli-Ros krade i u poslednjim trenucima sekundama pred poluvreme pogađa uz faul i pogađa dodatno bacanje za 47:42 na poluvremenu.

19' Promašili su Pecarski i Gos pod košem, ali je drugi iznudio faul, promašio prvo, ali pogodio drugo slobodno bacanje za 42:39. Čakarević u kontri to povećava na plus pet 44:39, a Vukota Pavić pravi faul u napadu.

18' Pokušao je Čakarević da doturi loptu Vilijams-Gosu koji je igrao na niskom postu leđima, nije pogodio, ali na drugoj strani Nidam u kontri zaglavljuje loptu na obruču pa posle mrtve lopte ona pripada Partizanu.

17' Fantastična rola Stevanovića! Šutira trojku, ali iznuđuje faul i pogađa sva tri bacanja za 41:34. Pravi grešku već u narednom napadu duplu, Mornar pogađa dvojku, Nidam daje trojku potom i Mornar se za dva napada vratio u igru. Do sada ima i skok u napadu i ukradenu loptu, 41:39.

16' Nidam promašuje trojku, Mićović gubi loptu, a Pecarski još jednom lepo pogađa, ovog puta za dva i vraća četiri poena prednosti.

15' Marko Pecarski pogađa trojku i Partizan vodi sa 36:32, ali na drugoj strani dobar i Mićović koji pogađa prvu dvojku u meču za 36:34.

14' Posle dobrog zakucavanja Mornara, crno-beli odgovaraju "iglom" kroz odbranu. Pravovremeni pas kroz sredinu Tadića i dobra realizacija Stevanovića nastavljaju rezultatsku klackalicu i Partizan vodi sa 33:32.

13'
Partizan mnogo energičniji u odbrani, uvukla se nesigurnost u ruke košarkaša Mornara pa Šepard iz neposredne blizine koša promašuje, ali Đoko Šalić pravi neverovatan kiks! Nesportska lična greška i isključenje za igrača Partizana. Bakić koristi jedno od dva slobodna bacanja i smanjuje na 31:30 za Partizan.

12' Stevanović koristi i naredni napad Partizana pogađa iz naskoka sa poludistance i izjednačava na 29:29, a Novica Veličković "zidanjem " pod košem donosi prvo vođstvo Partizanu 31:29.

11' Šepard cepa mrežicu trojkom odmah u prvom napadu za Mornar. Reli Ros mu je dodao loptu a Šepard je ostao sam, za 29:24. Stevanović na drugoj strani pogađa uz faul Vranješa i "vraća trojku", 29:27.

10' Pavić i Tomić razmenjuju po promašaj u poslednjim napadima Mornara i Partizana pa rezultat posle prve četvrtine ostaje 26:24.

9' Najdžel Vilijams-Gos upisuje svoj šesti poen i Partizan se dobro brani, a posle dobre kombinacije Marko Čakarević se ubacuje ispod koša i smanjuje na 26:24.

8' Vranješ pogađa šestu trojku za Mornar! Barani posle uvodna dva promašaja šutiraju trojke neverovatno i kada se Partizan približi s jednom ili dve odbrane, već u narednom napadu Mornar isporučuje trojku, 26:18.

7' Dva bacanja posle nesportskog faula i trojke Andrića približavaju crno-bele, a onda i Čakarević iznuđuje faul i pogađa jedno od dva slobodna bacanja u kontri.

6' Nidam šutira trojku i faulira ga Marinković. Od tri bacanja pogađa dva za 18:11. Najdžel Vilijams-Gos gubi loptu! Međutim, već u narednom napadu je vraća, daju Andriću, a ovaj pogađa trojku. Mićović neumoljiv već u narednom napadu pogađa treću trojku, Mornar vodi 21:14.

5' Šepard pogađa lep šut iz okreta, ali na drugoj strani opet 2+1 prilika za Partizan posle odličnog ubacivanja i kucanja Šalića. Promašeno bacanje ali Partizan uprkos dobroj šuterskoj seriji Barana ima priključak 16:11.

4' Mićović je dao drugu trojlku za 14:6 posle koša Gavrilovića, a Marinković vraća trojku za 14:9.

3' Čakarević je pokušao, očajan prodor, šut van balansa, Nidam i Mićović na drugoj strani pogađaju trojke, Mornar se raspucao i već tri trojke Mornara za 11:4.

2' Mornar dolazi do prvih poena šutem za tri poena, pogodio je Bakić, ali je to bio već treći šut za tri poena, a na drugoj strani je brzo prošao novi igrač crno-belih Najdžel Vilijams-Gos i dobio priliku za 2+1. Promašio je dodatno bacanje pa Mornar vodi 3:2.

1' Vanja Marinković ne koristi prvi napad Partizana, pokušava sa poludistance ali ga blokira Mićović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.