Ex YU je i dalje fabrika igrača - Ko je najbolji iz bivše Velike četvorke? (foto)

Izvor: Sportske.net, 02.Nov.2018, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ex YU je i dalje fabrika igrača - Ko je najbolji iz bivše "Velike četvorke"? (foto)

Najveći srpski i hrvatski klubovi ne uspevaju da naprave velike rezultate u Evropi, ali su i dalje rasadnici talenata kojima se mnogi dive.

Nedavno je Međunarodni centar za studije o sportu (CIES) objavio spisak najproduktivnijih fudbalskih akademija u Evropi na kojem su se našla i dva najveća srpska kluba.

Partizan je kao i mnogo godina unazad među najvećih izvoznicima fudbalera, pa je tako i na pomenutoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << listi zauzeo visoko drugo mesto koje deli sa kijevskim Dinamom.

Aktuelni šampion Srbije doživeo je napredak na tabeli rasadnika talenata, a kada tome dodamo da se u prvih deset nalaze još Dinamo iz Zagreba i Hajduk iz Splita, jasno je da "Velika četvorka" bivše Jugoslavije predstavlja ogroman resurs iz kojeg bogati evropski klubovi crpe talenat.

Evo kako izgleda pomenuta lista koju je objavio CIES.

Kao što možete da vidite, Partizan (69) je najbolje rangiran ukoliko posmatramo pomenute klubove nekadašnje "Velike četvorke". Zvezda se probila do pete pozicije (61), a ispred nje je Dinamo iz Zagreba (66). Spisak kompletira Hajduk iz Splita (50) koji deli deveto mesto sa Dinamom iz Minska.

Kada saberemo broj igrača koje su Partizan, Dinamo, Crvena zvezda i Hajduk "izvezli" dolazimo do cifre od 246 igrača koje je nekadašnja "Velika četvorka" školovala i pripremila za najveću fudbalsku scenu.

To je potvrda da region bivše Jugoslavije i dalje slovi za najveći rasadnik fudbalskih talenata u Evropi, ali upravo zbog toga klubovi sa ovih prostora ne mogu do rezultata jer "velike ribe" uzimaju plen.

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.