Nauka iza slomljenih srca: Zašto parovi umiru zajedno?

Izvor: B92, 11.Jan.2015, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka iza slomljenih srca: Zašto parovi umiru zajedno?

Robert i Luiz Bejn, iz Džordžije, bili su u skladnom braku više od sedam decenija. Na Božić su umrli u nekoliko sati razlike. Slučajnost ili se zaista može umreti od slomljenog srca?

Poznato je da stariji parovi koji su dugi niz godina proveli zajedno često umiru u razmaku od nekoliko dana. Možda su i najpoznatiji primer Džoni Keš i Džun Karter Keš, piše Gardijan.

Ovakve tužne ali lepe priče nas privlače zato što sugerišu da ljubav zaista traje večno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čak i posle smrti a to je utešna misao. Međutim, da li je u pitanju slučajnost ili postoji racionalno objašnjenje?

Iako se čini da se to dešava često, činjenica je da mediji o tome pišu često zato što je to interesantna priča. Milioni ljudi nadžive svoje suprižnika za deceniju i više, što ne znači da ovi koji prežive ne vole partnera ali su okolnosti drugačije.

Ispostavlja se da iza ovog fenomena stoji naučno objašnjenje. Postoji "sindrom slomljenog srca" koji se dešava kada neko izgubi blisku osobu, partnera, supruga.

Smrt partnera je prepoznata kao jedna od najstresnijih stvari koje mogu da se dogode čoveku. Ali pored duševne boli i tuge, mnogi zaboravljaju da stres ima i fizičku komponentu.

On može da izazove niz zdravstvenih problema, a ako je iznenadan i dovoljno jak onda može da utiče na srce. Čak i bez direktnog udara na srce, fizičke i emotivne posledice jake tuge se odražavaju i na telo.

Ovo je razlog priča koje čitamo a koji su bili zajedno dugi niz godina. Dužina njihove veze se najčešće navodi kao dokaz posvećenosti, ali takođe sugeriše i da su oba partnera starija.

Ostarelo telo je mnogo osetljivije nego mlado zbog čega često ne može da izdrži šok zbog gubitka partnera.

Zbog toga se ovakve stvari skoro i ne događaju mlađim parovima, stopa preživljavanja je mnogo bolja. I dok se naslov "Stariji par preminuo zajedno" vidi kao srceparajući, naslov "Mladi par umro zajedno" je prosto tragičan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.