Izvor: MozzartSport.com, 04.Avg.2021, 17:05

Zurabova životna priča: Palica u glavu u Gruziji, urgiranje predsednika države i potencijalno zlato u Parizu

Kako je Srbija “osetila” bronzanog rvača

(od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Tokija)

Šestu medalju za Srbiju doneo je Zurab Datunašvili (30), rvač koji ima veoma zanimljivu životnu priču. U januaru 2019. godine je malo nedostajalo da završi sportsku karijeru i to zbog jednog incidenta sa predsednikom Saveza u Gruziji. Sukob se desio posle finala državnog prvenstva, a bronzani olimpijac je tada napustio halu krvave glave. U našoj zemlji >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << su čuli da više neće moći u Gruziji da se bavi ovim sportom, pa su brzo reagovali i doveli ga da se bori pod srpskom zastavom.

O Zurabovoj karijeri, životnom putu i sportskim kvalitetima posle osvajanja bronze u Tokiju pričali su treneri srpskog nacionalnog tima.

“Zurab je u Srbiju došao zbog velikih problema koje je imao u rvačkoj federaciji u Gruziji. Oni su ga praktično izbacili iz reprezentacije. Kada mu je bilo najteže, mi smo ga prihvatili. On je u Srbiju došao kao dvostruki prvak Evrope. U Federaciji je imao veliki konflikt i praktično je završio tamo sa rvanjem. U dogovoru našeg predsednika Saveza Željka Trajkovića i njihovog prvog čoveka Federacije, dali su pristanak da rve za nas. Prešao je 2019. da se takmiči za Srbiju”, istakao je Milorad Domanac.

Trener Vojislav Trajković je podsetio je da je pre Zuraba u Srbiju stigao Mihail Kadžaja, takodje Gruzin.

“Oni su dobri drugari iz reprezentacije. Kadžaju smo kontaktirali i pitali gde je Zurab, pošto se u to vreme godinu dana nije pojavljivao”, pojasnio je Trajković. “Kazali smo da smo čuli da je tamo imao problem, pa ga je Kadžaja prvi kontaktirao. Na državnom prvenstvu Gruzije, Zuraba su oštetili, izgubio je u finalu i predsednik njihovog Saveza je bio u konfliktu sa njim. Jednostavno navijao je za Zurabovog rivala u tom finalu, pa je Zuraba udario palicom. Postoji taj snimak i na jutjubu. Posle toga on tamo ne bi dobio priliku da nastavi karijeru. Veliki je konflikt bio, oni su znali koga puštaju, ali njihova sujeta je bila jača i nisu mu dozvolili da rve tamo. Nekako smo uspeli da se izborimo da daju saglasnost i počeo je da rve za nas”.

Nije bilo uopšte lako da dođe u Srbiju, moralo je mnogo toga da se odradi…

“Bilo je tu deset odlazaka u Gruziju, svega i svačega, ali na kraju je urgirao čak i predsednik države da dođe. Ali kad je stigao - znali smo da je veliko blago i zlato”.

Videlo se danas koliko Datunašviliju znači bronzana medalja osvojena u opremi Srbije.

Kako da mu ne znači, kad je vaskrsao u Srbiji. On je bio rvački gotov - nema ga, ne postoji više. On je kao šampion Evrope došao ovde, jednostavno nije imao priliku dalje… Sad je u najboljim godinama. Sad se sve to vraća, mislim da će da traje sigurno jos tri godine i da će u Parizu biti njegovo zlato. Belenjuk je u Riju bio oštećen, sad je olimpijski pobednik. Mi iz rvačkog sveta to znamo, to mu se vratilo sad. Tako ce Zurabu da se vrati u Parizu”, ubeđen je Vojislav Trajković.

Dokmanac je rekao da je za Srbiju veoma bitno što se niz medalja u rvanju nastavio. To je najtrofejniji naš olimpijski sport.

“Ovo su nam druge Olimpijske igre zaredom na kojima rvači osvajaju medalje. Pre Rija smo čekali 32 godine na medalju u rvanju. Za naš sport ovo je vrlo značajan uspeh. Ovo je 18. medalja u rvanju ako računamo nekada Jugoslaviju i sada Srbiju, a 13. samo srpska”.

Na istu temu se nadovezao i Trajković.

“S obzirom na to da smo najtrofejniji sport u Srbiji, mnogo nam znači još jedno odličje, da bismo ostali na vrhu, gde smo sada. Žalimo za tim zlatom, jer je Zura trenutno najkvalitetniji. Na Evropskom prvenstvu i u kvalifikacijama on je pobedio sve ove takmičare sa postolja. Mi znamo da je najbolji”.

Ova godina je za rvača iz Gruzije jedna od najuspešnijih u karijeri.

“Postao je prvak Evrope, to mu je treći put da je šampion Starog kontineta. Dva puta sa Gruzijom i jednom sa Srbijom. Pokazalo se da je velika i opravdana investicija, ali se pokazalo i za njegovu karijeru da je dobar potez što je došao da rve za nas. Ovo su i njegove treće Olimpijske igre i prva medalja”, dodao je Dokmanac.

Svi koji na Olimpijskim igrama imaju priliku da se nadju u društvu rvača, mogu da zaključe da su se svi sjajno uklopili.Na prošlim Igrama Srbiji je zlato doneo Davor Štefanek, a sada bronzu Zurab Datunašvili. Verovali su treneri da je moguće osvojiti više od jedne medalje.

“Mora i ovo da se naglasi da su od četiri naša rvaca trojica u prvom kolu izvukli svetske prvake za rivale. Znaci žreb je bio protiv nas do kraja”, rekao je Dokmanac.

Kada se sve podvuče selektor Stojan Dobrev kaže da je veoma zadovoljan zbog bronzane medalje.

“Ovo je neverovatan uspeh za Zuraba, za nas, za Savez, državu. Ovo je naš heroj danas - Zura. Mogao je da bude i prvi, ali ni bronza nije malo. Pred završnu borbu smo mu rekli da je najbolji i da mora da uspe. Ovo su njegove treće Olimpijske igre. Dosta se trudi i za naporan rad je nagrađen. Zurab je sigurno najtalentovaniji u ovoj kategoriji od svih rvača koji su došli na Olimpijske igre. Zadovoljni smo i srećni svi”, zakljucio je Dobrev.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.