Vučić: Evo šta je dogovoreno u Berlinu (VIDEO)

Izvor: Mondo, 29.Apr.2019, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Evo šta je dogovoreno u Berlinu (VIDEO)

Zaključak samita je da nastavljamo razgovore u užem formatu, uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske, o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog, rekao je predsednik Aleksandar Vučić po završetku samitra u Berlinu.

Vučić kaže da je dogovoren novi sastanak o dijalogu Beograda i Prištine u Parizu 1. ili 2. jula, a taj sastanak biće održan pred skup u Poznjanju u okviru Berlinskog procesa.

"Do tada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nadam se da će ovaj impuls odgovornosti koji su dali Mekrel i Makron, uz pristustvo Mogerini, značiti neku vrstu stabilizacije prilika bar za ta dva meseca, dok ne pokušamo da pronađemo neko rešenje za nastavak dijaloga", rekao je Vučić novinarima nakon razgovora u Berlinu.

On je ocenio da je na skupu postalo jasno sve ono što se krilo ispod žita.

"Videlo se u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM. Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao", rekao je Vučić.

On je ukazao da RS nije nikakva loša tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH.

Evo šta su Haradinaj i Tači tražili u Berlinu

Odgovorio je, dodaje i Albancima, koji su imali pristup sledećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spoljnih poslova koji je imao težak život, jer je živeo u vreme srpskih dikatatora na KiM, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS - i to je neka opsesivna fascinacija Srpskom - te da nema nikakvih izvršnih ovlašćenja za ZSO.

"Počeli smo u jednom trenutku i da se osmehujemo. Trudlili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i milsim da smo to uspeli da učinimo, iako ne mislim da smo pred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način", ocenio je on.

"Razumeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo videli u jednom danu", rekao je Vučić.

Keže da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

On je zahvalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali.

"Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu", rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

On je dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

"Neki drugi su smatrali da je od dijaloga bilo važnije da takse ostanu, ali šta da radimo", rekao je Vučić.

"Borili smo se za Srbiju i mislim da smo se borili na pristojan civilizovan način, nije bilo ni jednostavno ni lako", rekao je.

Kaže da su na sastanku govorili svi otvorenih karata.

"Bila je salva optužbi iz regiona na naš račun, nisam mogao da verujem, gledao sam u Anu ne verujući, bilo je kao da smo mi krivi za sve...", rekao je predsednik.

Poručio je građanima da pred nama nije lak period.

Srbima na Kosovu i Metohiji poručio je da će se boriti za njih i za nađu zemlju.

Vučić je istakao i da je, nekima koji su zahtevali i tražili da se vidi kako da izgleda neki finalni sporazum, rekao da ne dolazi u obzir da nas neko uslovljava bilo čime i da zato postoje razgovori i pregovori, a ne njihov spisak želja.

"Moram da priznam da je jedan od organizatora skupa bio veoma korektan i nedvosmisleno stavio do znanja albanskim predstavnicima da to neće moći tako", rekao je Vučić.

Napomenuo je da na skupu nije bilo nikakvog glasanja i da se razgovori nastavljaju,

Protest u Berlinu - vijore se zastave Velike Albanije!

Upitan da li misli da su razgovori propali, odgovorio je da ne misli da je propalo bilo šta.

"Bolje je da imate razgovore nego ne, ali da očelujete čuda, čuda se u životu ne dešavaju. Jedanput ili dva puta se dogodi da tim iz istočne Evrope uzme Kup šampiona 1990. i 1991. i to, ovog puta na penale, i to se neće ponoviti u narednih 30 ili 50 godina...Tako da pustite čuda, ovo je relanost, vidi se da se nalazimo u teškoj i ozbiljnoj sitaciji i moramo da se ponašamo odgovorno i da vodimo računa o budućnosti našeg naroda", rekao je Vučić. rekao je.

"Trudim se da budem objektivan, ali nisam radostan što ostaje staus kvo i pored nekih ljudi koji se u Srbiji raduju što je tako - voleo bih da smo pokrenuli dijalog, ali šta ćete  - za tango je potrebno dvoje - Nažalost partnera za odgovornu igru u ovom trenutku nismo imali",naglasio je.

Berlinski "klinč" o Kosovu! VIDEO

Naveo je i da su predstavnici Hrvatske i Slovenije bili korektni i da ne može ništa da im se zameri.

"Pored minimalnog neslaganja, ne bismo imali šta da zamerimo ni predstavmicima Crne Gore i Đukanoviću. Bio je korektan, imajući u vidu da je Crna Gora priznala Kosovo", rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da ne može da kaže nijednu ružnu reč kada je reč o ponašanju Marjana Šareca i Andreja Plenkovića, ali da Srbiji svakako ne odgovora odnos 9:1 za nezavisno Kosovo.

Kako kaže, to nije laka pozicija.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.