Epilog nereda u Parizu: Povređeno 135, uhapšeno oko 1.000 ljudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2018, 04:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epilog nereda u Parizu: Povređeno 135, uhapšeno oko 1.000 ljudi

Većina demonstranata razišla se večeras u Parizu kada je pao mrak, ali pojedine grupe i dalje su ostale na pariskim ulicama, pa će policija biti u pripravnosti  celu noć, prenela je agencija Rojters. Antivladini demonstranti poznati kao "žuti prsluci" danas su se, četvrtog vikenda zaredom, sukobili sa francuskom policijom na koju su bacali razne predmete, a palili su i automobile i razbijali izloge i restorane. Policija je upotrebila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suzavac, vodene topove i konje da bi suzbila nerede u Parizu, koji su bili daleko manjeg obima nego prošlog vikenda, kada je francuska prestonica bila svedok najgoreg nasilja od studentskih protesta 1968. godine, navela je agencija Rojters. Kada je mrak pao, većina demonstranata u Parizu otišla je kućama. Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane rekao je večeras da je 135 osoba povređeno u protestima u Parizu, uključujući 17 policajaca.

On je rekao da je nasilje tokom protesta sada "pod kontrolom", uprkos povremenim tenzijama, koje su, kako je rekao,  potpuno neprihvatljive, prenosi AP.

Ministar je dodao da su bile primenjene izuzetne mere bezbednosti i da je skoro 1.000 ljudi pritvoreno.

Kastane je naveo i da se procenjuje da je "žutih prsluka" bilo oko 10.000 u Parizu, a da je u celoj Francuskoj bilo oko 125.000 demonstranata.

On je najavio da će se veliko prisustvo policije nastaviti i sutra ako bude bilo potrebno.

Demonstranti su tokom antivladinih protesta demolirali izloge prodavnica, palili vatru širom Pariza, a u više navrata su se sukobili sa policijom koja je tokom dana bacala suzavac.

Pariski list prenosi i da je policija u Grenoblu uhapsila jednog od lidera "žutih prsluka", Žilijena Terijea, jer je navodno organizovao neodobrene proteste u tom gradu.

Lokalni mediji prenose da je u Grenbolu uhapšeno od 15 do 20 osoba, a da se okupilo između 500 i 1.000 demonstranata, kao i da je situacija napeta.

Tokom protesta prošle subote, treće zaredom, više stotina vozila bilo je zapaljeno u pariskim četvrtima, dok su izlozi banaka i prodavnica razbijani, a stotine demonstranata učestvovalo u sukobima sa snagama reda u Parizu, ali i u drugim francuskim gradovima.

Tada je u Francuskoj, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na ulice izašlo 136.000 demonstranata od kojih 10.000 u Parizu, 263 osobe su povređene od kojih u prestonici 133, dok su 682 osobe uhapšene od kojih 412 u Parizu.

Protesti su počeli zbog planiranog povećanja cena goriva i poreza generalno, ali su se "žutim prslucima" koji protestuju pridružile i druge grupe nezadovoljnih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.