U Poljskoj počeli ključni razgovori o klimatskim promenama

Izvor: VOA, 02.Dec.2018, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Poljskoj počeli ključni razgovori o klimatskim promenama

Pregovarači iz celog sveta počeli su u nedelju dvonedeljne razgovore o borbi protiv klimatskih promena, tri godine nakon što je u Parizu postignut istorijski dogovor o održavanju rasta globalnih temperatura ispod 2 stepena Celzijusa.   Izaslanici gotovo 200 država okupili su se u poljskom gradu Katovice, dan ranije nego što je planirano, a sastanak pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija će trajati do 14. decembra.   U ponedeljak će im se pridružiti ministri i neki šefovi vlada, kada će se domaćin Poljska založiti sa usvajanje zajedničke deklaracije o "pravednoj tranziciji" za industrije koje koriste fosilna goriva, kao što su proizvođači uglja koji se suočavaju sa zatvaranjem zbog napora da se smanje emisije štetnih gasova.   Podsticaj sastanku dao je i samit G20, na kojem su sve svetske ekonomije, osim SAD, potvrdile posvećenost Pariskom klimatskom sporazumu. Predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz sporazuma.   "Uprkos geopolitičkoj nestabilnosti, konsenzus o klimi se pokazao kao veoma snažan", ocenila je bivša šefica agencije Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine Kristijana Figueres. Figueres je naglasila da je žalosno što "federalna administracija Sjedinjenih Država, zemlje koja sve više oseća posledice klimatskih promena, i dalje odbija da sluša objektivni glas nauke kada je reč o tom problemu.   "Ostatak G20 ne samo što razumije nauku, već i preduzima mere da spreči veće posledice i da ojača svoje ekonomije", naglasila je Figueres koja sada radi za "Misiju 2020", grupu koja vodi kampanju za smanjenje emisije štetnih gasova.   Sastanak u Katovicama smatra se jednim od ključnih testova spremnosti država da proprate klimatske ciljeve konkretnim merama. Glavna tačka agende je takozvani Pariski pravilnik, koji će utvrditi kako vlade beleže i izveštavaju o emisijama štetnih gasova i naporima da ih smanje.   Pregovaraće se i o ciljevima posle 2020 godine, kao i o finansijskoj pomoći siromašnim zemljama koje se suočavaju sa posledicama klimatskih promena.  
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Poljskoj počeli ključni razgovori o klimatskim promenama

Izvor: Radio 021, 02.Dec.2018

Pregovarači iz celog sveta počeli su danas dvonedeljne razgovore o borbi protiv klimatskih promena, tri godine nakon što je u Parizu postignut istorijski dogovor o održavanju rasta globalnih temperatura ispod dva stepena Celzijusa...Izaslanici gotovo 200 država okupili su se u poljskom gradu Katovice,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.