Srpski i francuski parlamentarci dogovorili veću saradnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski i francuski parlamentarci dogovorili veću saradnju

PARIZ - Delegacija Skupštine Srbije, na čelu sa predsednicom Slavicom Đukić-Dejanović, boravila je danas u radnoj poseti Francuskoj, u okviru koje je dogovorena veća parlamentarna saradnja na svim nivoima.

Delegacija je razgovarala sa predsednikom Nacionalnog parlamenta Francuske Bernarom Akoajeom, predsednikom Senata, Žerarom Laršeom i potpredsednikom Grupe francusko-srpskog prijateljstva Fransoa Lonklom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Dogovorili smo se da produbimo saradnju skupštinskih tela, odbora, kao i saradnju Grupe prijateljstva, i stvorimo preduslove za ekonomsku saradnju, koja je naročito važna u uslovima globalne krize", rekla je Đukić-Dejanović novinarima nakon susreta sa francuskim parlamentarcima, koji je ocenila kao izuzetno dirljiv zbog pažnje koja je ukazana srpskoj delegaciji.

Razgovori

U razgovorima sa predsednikom Senata konkretizovani su raniji dogovori o stručnoj pomoći koju je ovo telo ponudilo u obuci srpskih parlamentaraca.

U susretima sa najvišim predstavnicima Skupštine i Senata bilo je reči i o ključnim državnim interesima zemlje - evropskim integracijama i situaciji na Kosovu, kao i o borbi protiv kriminala i unapređenju kulturne saradnje.

"Na moje veliko zadovoljstvo, francuski parlamentarci su rekli da ne postoji uzročna veza između pitanja Kosova i pitanja evropskih integracija", rekla je predsednica Skupštine Srbije.

Oni su ocenili da je "izmeštanje pitanja Kosova sa političkog terena na plan međunarodnog prava dobar put i dobar parametar za srpsku diplomatiju".

"Iščekivanje odgovora Međunarodnog suda pravde u Hagu intrigira ne samo nas već i Evropsku uniju", rekla je predsednica Skupštine Srbije.

Srpska delegacija je istakla da su ispunjeni uslovi za viznu liberalizaciju do kraja godine, kao i da se usaglašavanjem nacionalnog zakonodavstva sa evropskim i međunarodnim pravom intenzivno radi na evropskim integracijama.

Francuske parlamentarce je interesovala i poseta srpskog predsednika Borisa Tadića Francuskoj. Do posete treba da dođe 27. juna, rekla je predsednica Skupštine Srbije, što će biti «znak otopljavanja diplomatskih odnosa između dve zemlje».

Problemi

Francuske parlamentarce je zanimalo i kako da se prevaziđu problemi u radu srpskog parlamenta, pokazujući veliko poznavanje situacije.

Đukić-Dejanović je istakla da je, uprkos teškoćama, u parlamentu doneto 50 zakonskih i drugih akata za manje od godinu dana.

U razgovorima su učestvovali članovi srpskog parlamenta, među kojima je bila i poslanik Nataša Vučković, predsednica Grupe prijateljstva Srbije i Francuske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.