Seminar o strategiji održive urbane mobilnosti u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 18.Okt.2017, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seminar o strategiji održive urbane mobilnosti u Kragujevcu

Gotovo dve godine nakon potpisivanja Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, predstavnici lokalnih samouprava iz Francuske i Srbije i privredni subjekti bili su u prilici da razgovaraju o konkretnim rešenjima kao odgovorima na potrebe stanovnika za gradskim prevozom, na seminaru pod nazivom “Lokalni razvoj i energetska tranzicija u saobraćaju: definisanje strategije održive urbane mobilnosti na lokalnom nivou“, koji su Ambasada >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Francuske i grad Kragujevac organizovali uz podršku Stalne konferencije gradova i opština, danas, u hotelu “Šumarice“.

- Izrada strategije održive urbane mobilnosti - to znači naći pravu ravnotežu između individualnih i kolektivnih sredstava prevoza, obezbeđivanja više prostora za pešake i nemotorizovana sredstva prevoza, uvek sa ciljem da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte, što znači revitalizaciju urbanih prostora, povećanje zelenih površina - rekao je u uvodnom obraćanju Nikola Faj, otpravnik poslova Ambasade Francuske.

Prema rečima Aleksandra Štajna, pomoćnika gradonačelnika za međunarodnu i unutrašnju saradnju  ovaj seminar predstavlja rezultat izuzetne saradnje grada Kragujevca i Ambasade Republike Francuske, a zadovoljsto grada Kragujevca, kao suorganizatora utoliko je veće što se seminar organizuje u godini kada Kragujevac i Siren obeležavaju pola veka saradnje. Štajn je istako da je definisanje strategije održivog transporta i saobraćaja  izuzetno značajno pitanje koje direktno utiče na kvalitet života svih naših građana i naglasio da se ovo pitanje nalazi i u okviru pregovaračkog poglavlja 14. Srbija kao zemlja kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji ima obavezu uspostavljanja politika za održivi razvoj i prilagođavanje klimatskim promenama na lokalnom nivou.

Prilagođavanje energetskim trendovima u oblasti saobraćaja, odbrana planete od klimatskih promena, samo su neki od naših zajedničkih projekata. Grad Kragujevac planira kroz nekoliko meseci da uvede u opticaj električni autobus i da izgradi dve stanice za punjenje. U Kragujevcu je u toku i izrada Studije saobraćaja koju realizuju JP “Urbanizam“, Gradska agencija za saobraćaj u saradnji sa učenicima Politehničke škole. Biće sprovedena i anketa među građanima koji će na taj način aktivno učestvovati u izradi Studije, ukazivanjem na probleme i predlaganjem novih rešenja u oblasti saobraćaja, što će doprineti održivom razvoju našeg grada - rekao je Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

Prof.dr Slaven Tica sa Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu istakao je da će u okviru svoje prezentacije govoriti o jednom alatu za stvaranje održive urbane mobilnosti koji se zove „pametna mobilnost“. Takođe, profesor Tica će predstaviti i studiju sistema javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika koji je veoma važna karika u konceptu održive mobilnosti.

Cilj ove studije je uspostavljanje optimalanog modela javnog prevoza koji će moći da zadovolji pre svega transportne potrebe građana Kragujevca, urbanog i ruralnog područja, koji je razvojni i održiv. Kragujevac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji u sistemu trenutno ima 19 vozila koji su potpuno ekološki održivi, preduzeća Vulović transport.

- Počećemo od organizacije i upravljanja, do projektovanja nove mreže linija, novih redova vožnje i model podele tržišta sa jasnim kriterijumima šta budući operatori treba da ispune po pitanju onoga što zahtevaju građani grada Kragujevca, odnosno grad Kragujevac - kaže profesor Tica.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.