Izvor: Radio 021, 03.Okt.2020, 08:48

Reka Sena na putu da postane pravno lice da bi se sprečilo njeno zagađenje

Tim gradonačelnice Pariza, An Idalgo, najavio ja mogućnost dodeljivanja statusa pravnog lica pariskoj reci Seni jer bi to bio čvrst pravni okvir za njenu zaštitu od zagađenja, objavio je francuski elektronski časopis "La Releve et La Peste".

Pravni subjektivitet omogućava da neki ekosistem putem pravnog zastupnika države, zajednice, građanina, potvrdi svoju ulogu i potrebu da bude zaštićen od industrijskih aktivnosti koje mu prete brana, centrala, fabrika, otpadnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << voda.

Sud na osnovu tog statusa nekog ekosistema, u ovom slučaju reke Sene, može izreći obavezujuće ili zaštitne mere, sprečiti izvođenje projekata rekla je Valeri Kabane, pravna akivistkinja koja se bori protiv uništavanja prirode "ekocida".

Inicijativa da se Sena proglasi za pravno lice potiče od novog slučaja zagađenja te reke otpadnom vodom koja je početkom septembra iz obližnje fabrike betona grupe "Lafarž" stigla iz periferije Pariza u srce tog grada. Za Žaka Lemoana, razvojnog agenta Međuresorne federacije za ribarstvo i zaštitu vodenog okruženja, slojevi cementa i drugi otpad dokazuju da to zagađivanje traje godinama.

U Seni čestice cementa i otpadne plastike od džakova guše alge i ribe, sterilišu dno, stižu i u more i završe zagađivanjem okeana. "Lafarž", međutim, tvrdi da se dogodio "potpuno izuzetan incident van mogućnosti kontrole" i aludirao je na sabotažu svog postrojenja iz kojeg je otpadna voda istekla u Senu.

Ali, agenti Savezne brigade u Parizu, odgovorni za zaštitu vodotoka, kažu da su ribari prijavljivali takvo zagađenje još od pre nekoliko godina. Stoga se zaključuje da je sama fabrika betona otvorila ventile svoje deponije da bi izbegla postupak recikliranja otpadne vode i uštedela novac.

Pored toga, veruje se da je "Lafarž" odgovoran za sličan ekološki prekršaj svoje druge fabrike betona, takođe na obali Sene, u samom Parizu, gde je zbog zagađenja reke i vazduha bilo protesta aktivista pokreta "Extinction Rebellion" još početkom ove godine. Aktivisti su osudili "nečuvenu upotrebu betona" i "galopirajuće betoniranje tla" u Francuskoj. Sa učešćem od osam odsto u nastanku zagađujućih gasova koji zagrevaju klimu, cement je najmanje ekološki materijal, piše francuski sajt: za njegovu proizvodnju se troše veliki resursi, ne može se razložiti ili obnoviti, a tamo gde se nalazi uništava život.

Pre no što je skandal s "Lafaržom" izbio u javnost, francuska Kancelarija za biodiverzitet (OFB) podnela je prijavu pariskom tužiocu zbog "sumnje da je jedna građevinska kompanija zagađivala Senu", a Ministarstvo za ekološku tranziciju najavilo posle isnpekcije da će "odgovorni biti krivično gonjeni".

Pokrenula se i gradska vlast Pariza, ali je naišla na nepremostiv problem: obe fabrike betona su na zemljištu države, te je pravno i administrativno, Gradska kuća nemoćna.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.