Potražnja za ugljenom stabilna unatoč klimatskim promjenama

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Dec.2019, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potražnja za ugljenom stabilna unatoč klimatskim promjenama

PARIZ - Potražnja za ugljenom ostat će stabilna u sljedeće četiri godine zahvaljujući azijskoj potražnji, unatoč općoj zabrinutosti zbog klimatske krize, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ugljen i dalje ostaje glavni izvor energije u jugoistočnoj Aziji, gdje snažan gospodarski razvitak stvara veliku potrebu za energijom, ali po cijenu zagađenja okoliša. Obalna područja jugoistočne >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Azije već pogađaju velike poplave i prelijevanja mora uslijed klimatskih promjena.

„Globalna potražnja za ugljenom oporavila se od 2017. godine. Iako će se vjerojatno smanjiti u 2019., očekujemo da će u razdoblju do 2024. godine ostati općenito stabilna“, navodi se u izvješću agencije sa sjedištem u Parizu.

Ugljen je najvažnije gorivo u proizvodnji električne energije, te uzrokuje više od 40 posto emisije ugljičnog dioksida u proizvodnji energije. Također je važan u proizvodnji čelika i cementa.Europa i Sjedinjene Države sve su manje ovisne o ugljenu, ali njegova uporaba raste u Aziji, a posebno u najvećim svjetskim proizvođačima i korisnicima ugljena Indiji i Kini.

„Elektrane na ugljen u Aziji su mlade, rade u prosjeku 12 godina, te bi mogle raditi još desetljećima", rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

Kazao je da će biti neophodno razviti tehnologije poput projekata za hvatanje, iskorištavanje i skladištenje ugljika (CCUS), kojima bi se spriječilo njegovo ispuštanje u atmosferu.

Trenutno postoji nekoliko projekata CCUS-a.

"Prihvaćanje CCUS-a u mnogim mladim elektranama u Aziji nužno je da bi svijet bio na putu postizanja međunarodnih ciljeva o klimi, kvaliteti zraka i pristupu energijama", rekao je Birol.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.