Poruka pred samit u Parizu: Nemačka stala na stranu laži, traži ukidanje UNMIKA

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2019, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka pred samit u Parizu: Nemačka stala na stranu laži, traži ukidanje UNMIKA

Misija Unmik smeta, jer sve dok ona postoji status Kosova je definisan Rezolucijom 1244 - dakle, ono nije država.

Nije prvi put da Priština traži da se misija Unmik povuče sa Kosova i Metohije, ali jeste prvi put da javno, i to u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija, taj predlog podrži - Nemačka.

Naime, pošto je Vljora Čitaku, ambasador takozvane države Kosovo u Americi, izjavila da je "tzv. Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ostvarilo značajan napredak u dvadeset godina, te da nije razumno da Unmik ostane više na Kosovu", oglasio se i predstavnik Nemačke u UN Jurgen Šulc uz komentar da "Berlin veruje da bi mandat Unmika trebalo preispitati".

Profesor dr Dušan Čelić sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici nije iznenađen zahtevom Prištine, ali jeste ponašanjem Nemačke.

- Novo jeste da je Nemačka ovo podržala u SB UN, ali nije novo da na terenu imaju slično ili isto mišljenje kao i "zapadni saveznici" - Amerika, Britanija i Francuska, koje takođe smatraju da Unmiku nije mesto na Kosovu i Metohiji - kaže dr Čelić.

Sagovornik smatra da ovom potezu Nemačke ne treba pridavati mnogo pažnje, posebno zato što su protekli događaji pokazali koliko je Unmik neophodan i da je veoma potrebno da postoji na Kosmetu. Potez Berlina vidi i kao moguću provokaciju.

- Ovo pre svega tumačim kao deo pritisaka na Beograd u smislu nastavka dijaloga sa Prištinom i u smislu priprema za taj Pariski samit. Na neki način Nemačka se u SB UN pojavila kao glasnogovornik Francuske i Amerike - napominje sagovornik.

S druge strane, dr Čelić napominje da, dokle god ima glasova da Unmik treba da ode, znači da, makar i simbolično, prisustvo te misije pokazuje da "Kosovo nije država".

- Unmik smeta, jer sve dok on postoji na Kosovu, status Kosova je definisan Rezolucijom 1244 - dakle, Kosovo nije država. Onog časa kada neko pristane na odlazak Unmika to znači, i to u punom smislu te reči, da Rezolucija 1244 više neće važiti. Zato je Unmik "trn u oku" i Prištini i zapadnim silama, koje statusno pitanje Kosova smatraju rešenim - kaže sagovornik.

Dr Čelić podseća da je Unmik tamo na osnovu Rezolucije 1244 i da je živi svedok na terenu.

Inače, u Prištini Unmik odavno smatraju "produženom rukom ruskog uticaja" na Kosovu i instrumentom koji Rusiji služi za blokiranje zamene Rezolucije 1244.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.