Sedam lidera dogovorilo novu migrantsku politiku

Izvor: B92, 28.Avg.2017, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam lidera dogovorilo novu migrantsku politiku

Pariz -- Lideri Francuske, Nemačke, Italije i Španije dogovorili su se o novoj politici odobravanja azila ranjivim migrantima koji se prijavljuju za zaštitu u Africi.

U zajedničkom saopštenju, objavljenom nakon sastanka u Parizu, lideri četiri zemlje priznali su potrebu "posebno ranjivih migranata", za pokretanjem zahteva za azil u Čadu i Nigeru, prenosi AP.

Kako se navodi, oni planiraju da pokrenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "misije zaštite" u afričkim zemljama, a u saradnji sa agencijama za izbeglice i migracije UN.

Proces će omogućiti migrantima da legalno migriraju u Evropu, ukoliko su na spisku koji je odobren od strane agencije UN i ukoliko su registrovani kod zvaničnika Nigera i Čada.

Istovremeno, lideri su se složili da će pomoći Nigeru i Čadu sa kontrolom granica, kako bi se sprečile ilegalne migracije.

Lideri Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Angela Merkel, zatražili su na skupu jače, jasnije mere protiv ileganih migracija iz Afrike u Evropu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Evropa ima "humanitarnu odgovornost" da se bori i protiv ilegalnih migracija i protiv krijumčarenja ljudi koji profitiraju od očaja imigranata.

Prema njenim rečima, evropske zemlje moraju jasno da definišu kome je potrebna humanitarna pomoć, a ko beži od siromaštva.

Francuski predsednik Emanuel Makron kazao je da je potrebna "efikasnija akcija" protiv ilegalnih migracija i jačanje napora Evrope da pomogne afričkim zemljama da poboljšaju svoje ekonomije i zaustave krijumčarenje migranata.

Premijer libijske vlade koju podržava međunarodna zajednica, Fajez Seraj, koji je takođe prisustvovao skupu, zatražio je više podrške za borbu protiv trgovine ljudima i monitoring južne granice te zemlje.

Predsednik Čada Idris Debi Itno i predsednik Nigera Mahamadu Isufu istakli su da siromaštvo tera ljude da emigriraju u Evropu ili da se bave krijumčarenjem ljudi.

Isufu je naveo da je važno za krijumčare pronaći alternativu, poput bavljenja trgovinom ili poljoprivredom, kako bi prestali sa kriminalnim aktivnostima.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

POČELI RAZGOVORI U Parizu sastanak o migrantima

Izvor: Blic, 28.Avg.2017

Lideri Francuske, Nemačke, Italije i Španije zajedno sa kolegama iz afričkih zemalja započeli su sastanak na kome bi trebalo da nađu način da zaustave ilegalne migracije preko Mediterana do obala Evrope...Na sastanku učestvuje lider libijske vlade koju priznaje međunarodna zajednica Fajez Seraj,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.