Pariz uvodi kontrolu cijena najma stambenih nekretnina

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Jul.2019, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz uvodi kontrolu cijena najma stambenih nekretnina

PARIZ - Pariške gradske vlasti u ponedjeljak su ponovno uvele kontrolu cijene najma stambenih nekretnina kako bi zaustavile snažan rast troškova života u francuskoj prijestolnici.

Cijene nekretnina skočile su u Parizu, odražavajući zamah i u drugim velikim europskim gradovima zbog povijesno niskih kamatnih stopa, dinamičnog gospodarskog rasta i utjecaja web stranice Airbnb za iznajmljivanje nekretnina za odmor, pojasnili su stručnjaci.

Nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je prethodni pokušaj ograničenja najamnina u Parizu između 2015. i 2017. godine odbačen na sudu iz tehničkih razloga, pariški gradonačelnik osmislio je novi mehanizam za pomoć obiteljima srednje klase.

Referentna najamnina bit će određena za svako područje Pariza zasebno, a stanovi se neće moći iznajmiti po cijeni koja bi bila viša za 20 posto od referentne, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Pariza zadužen za stanovanje Ian Brossat.

Procjenjuje se da su cijene najma u Parizu u posljednjih 15 godina porasle više od 50 posto.

Veliki gradovi diljem Europe i Sjedinjenih Država uveli su niz mjera kako bi zauzdali rast cijena stambenih nekretnina, zbog kojeg sve više obitelji niže i srednje klase napušta središta gradova.

Neki pokušavaju strože regulirati poslovanje Airbnb-ja, ograničavajući broj dana na koliko se stanovi mogu iznajmiti, a neki - poput Berlina i New Yorka - uvode ili proširuju kontrolu cijena najma.

Berlinske gradske vlasti odlučile su zamrznuti najamnine na pet godina, počevši od 2020. godine, u najnovijem pokušaju da zaustave gentrifikaciju.

Neki stručnjaci za nekretnine propituju pak sustav uveden u Parizu, upozoravajući da će se postavljanje referentne cijene za neko područje pokazati problematičnim ako se ne budu uzimale u obzir velike razlike u kvaliteti nekretnina i u susjedstvu.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Nekretnine

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

SKAČU CENE STANOVA Posle Berlina jošš jedna evropska prestonica zamrzava kirije

Izvor: Blic, 02.Jul.2019, 12:05

Gradske vlasti Pariza uvele su kontrolu cena iznajmljivanja stambenih nekretnina kako bi zaustavile snažan rast troškova života u francuskoj prestonici.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.