Pariz ograničava cene: EDF u šoku, radnici prete štrajkom, a na kraju će sve platiti građani

Izvor: B92, 19.Jan.2022, 22:57

Pariz ograničava cene: EDF u šoku, radnici prete štrajkom, a na kraju će sve platiti građani

Pariz -- Francuska država neće zanemariti elektroenergetsku kompaniju EDF i ublažiće posledice mera koje bi trebalo da ublaže udar poskupljenja struje za domaćinstva.

To je danas poručio francuski ministar finansija Bruno le Mer.

Naime, vlada predsednika Emanuela Makrona naložila je prošle nedelje EDF-u da konkurenciji prodaje više jeftinije struje koju proizvodi u nuklearnim elektranama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Francuska država vlasnik je 84 posto udela u EDF-u čije su deonice od oktobra pale gotovo 40 posto.

Kompanija je prošle nedelje objavila da će vladina odluka smanjiti njenu dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije u ovoj godini za oko osam milijardi evra.

Vladin nalog vremenski se poklopio s pripremama kompanije za ulaganja u nove reaktore koja će se meriti u milijardama dolara. Planove o gradnji najavio je predsednik Makron.

Glavni sindikati u EDF-u pozvali su na proteste, a glavni izvršni direktor EDF-a Žan-Bernar Levi nazvao je vladinu odluku "pravim šokom" i najavio mere za odbranu interesa kompanije.

Ministar finansija poručio je u danas da EDF može da računa na vladinu podršku.

"Budu li cene (struje) niske i manje unosne, država će podržati EDF", rekao je Le Mer za radio-stanicu RMC, prenosi Tportal.

Dodao je i da nijedan radnik kompanije ne mora da strahuje za budućnost.

"Podržaćemo veliku državnu firmu koja je ponos francuskog naroda", rekao je Le Mer. "Nastavićemo da ulažemo u EDF jer nam je cilj da izgradimo nove nuklearne reaktore koji su, iz strateške perspektive, apsolutno ključni za EDF", dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.