Pariz danas centar sveta – 100 godina od Velikog rata

Izvor: RTS, 11.Nov.2018, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz danas centar sveta – 100 godina od Velikog rata

U Parizu se obeležava sto godina od završetka Prvog svetskog rata. Svečanoj ceremoniji prisustvuje više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.
Osim zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, obeležavanju prisustvuju i predstavnici poraženih zemalja, poput Nemačke koju će predstavljati kancelarka Angela Merkel.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Među učesnicima centralne manifestacije u Parizu, čiji je domaćin predsednik Francuske Emanuel Makron, između ostalih su i predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin.
Glavna ceremonija počeće ispred Trijumfalne kapije, gde će se uz najviše vojne počasti zvanicama obratiti francuski predsednik Emanuel Makron, objavljeno je na sajtu francuske vlade.
Kako su istakli francuski mediji, planirano je da Makron svoj govor ispred groba neznanog junaka održi tačno u 11 sati, 11. dana, 11. meseca, u vreme kada je potpisano Primirje pre 100 godina.
U okviru obeležavanja godišnjice, biće održano prvo zasedanje Pariskog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na inicijativu francuskog predsednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

Na otvaranju Foruma, govoriće potpredsednica saveta Pariskog foruma za mir Triša Šeti, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. 
Kako je navedeno, na Forumu koji će trajati do 13. novembra, neće prisustvovati američki predsednik Donald Tramp.
Ono o čemu se dosta govorilo u medijima kada se radi o ovoj godišnjici jesu sastanci svetskih lidera na marginama skupa - Putina i Trampa, Trampa i Erdogana i Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, ali se govorilo i o onim zvaničnicima koji neće biti prisutni ili koji su odbili poziv, poput predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.
On je ranije izjavio da je morao da odbije poziv, jer će prisustvovati obeležavanju godišnjice u rodnoj Poljskoj.
U subotu uveče, šefovi država i vlada iz svih krajeva sveta obišli su izložbu "Pikaso: plavo i roze", priređenu u Muzeju "Orsej", nakon čega je za visoke zvanice priređen koktel.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VEK OD KRAJA PRVOG SVETSKOG RATA: Diplomatski rat u senci sećanja

Izvor: Večernje novosti, 11.Nov.2018

Šefovi država ili Vlada iz gotovo celog sveta, ovog vikenda u Parizu na obeležavanju 100 godina od kraja Prvog velikog svetskog sukoba U PARIZU će danas biti obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a svoje prisustvo potvrdilo je više od 80 šefova država...

Nastavak na Večernje novosti...

Pariz centar sveta - 100 godina od Velikog rata

Izvor: Vesti-online.com, 11.Nov.2018

Danas se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a centralna manifestacija biće održana u Parizu uz prisustvo više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, a Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić...Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila 1.247.000...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.