PRODATO ZA 210.000 EVRA! Pismo Van Goga i Gogena o posetama prostitutkama! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2020, 13:31

PRODATO ZA 210.000 EVRA! Pismo Van Goga i Gogena o posetama prostitutkama! (FOTO)

I o umetnosti...

Pismo koje su napisali Vinsent van Gog i Pol Gogen, u kojem opisuju posete bordelima i govore o budućnosti umetnosti, prodato je na aukciji za 210.600 evra.

Pismo je kupila u utorak u Parizu fondacija Vinsenta Van Goga i izložiće ga u svom muzeju u Amsterdamu. Umetnici su napisali to pismo francuskom slikaru Emilu Bernaru krajem 1888. tokom boravka u francuskom gradu Arlu, gde fondacija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << takođe ima muzej.

Pismo, napisano sedam dana nakon što se Francuz Gogen pridružio Holanđaninu Van Gogu u njegovoj kući u Arlesu, govori Bernaru o njihovim raspravama o umetnosti i njihovom radu.

-Sada nešto što će te zanimati – posetili smo neke bordele i verovatno ćemo tamo često kako bismo radili - stoji u pismu.

- Gogen trenutno radi na platnu istu noćnu kafanu koju sam ja slikao, ali s likovima viđenim u bordelima. To bi mogla da bude divna stvar - nastavlja se u pismu.

A letter written by Vincent van Gogh and Paul Gauguin, 2 of the 19th century’s greatest post-impressionist artists, about their visit to a brothel, sold at a Paris auction for about $236,000 https://t.co/ApP76kCHWV pic.twitter.com/cm76azJ2es

— Forbes (@Forbes) June 18, 2020

Fondacija Vinsenta van Goga je saopštila da je to pismo najvažniji dokument Van Goga koji ne poseduje nijedan muzej i da je to jedino pismo koje je napisao s Gogenom.

- Njihov umetnički dijalog bio je nezaustavljiv tih dana i čak se nastavljao u bordelima i u ovom pismu - navodi fondacija.

Van Gog opisuje Gogena u pismu kao “neiskvareno stvorenje s instinktima divlje zveri. Kod Gogena krv i seks imaju prednost nad ambicijom.”

Gogen je proveo oko dva meseca s Van Goghom u Arlu, ali se njihov odnos pokvario. Otišao je nakon što je Van Gog pretrpeo nervni slom i odsekao sebi deo uveta.

ANDREJ ATIJAS ODVEO ĆERKICU NA MORE: Isplivao snimak kako tamo LUMPUJE! Izgubio opkladu, pa morao da... (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.