Opsadno stanje, ovo je boja besa FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 08.Dec.2018, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opsadno stanje, "ovo je boja besa" FOTO/VIDEO

Tokom protesta "žutih prsluka" u Francuskoj uhapšeno je oko 700 ljudi, od kojih 575 u Parizu, među kojima su 272 osobe zadržane u policiji.

"Ovo su boje bese", tako pojedini mediji pišu o protestima.

Prema najnovijim podacima Uprave pariske policije, tokom protesta u Parizu od jutros je uhapšeno 548 ljudi, a 272 osobe su zadržane u policiji.Istovremeno je okom protesta "žutih prsluka" u Briselu preventivno uhapšeno oko 70 osoba, javljaju francuski mediji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Snage reda sprovode od jutros kontrole na punktovima na kojima se demonstranti okupljaju, i tom prilikom oduzimaju demonstrantima opremu kao što su zaštitne naočare, kacige i sprejevi.

Preventivna hapšenja se sprovode zbog sumnje da demonstranti koji poseduju takvu opremu planiraju nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata.

List "Parizijen" preneo je da je po celoj zemlji raspoređeno 89.000 pripadnika snaga bezbednosti.

Nekoliko sitnijih incidenata bilo je u Aveniji Jelisejska polja, a demonstranti su nakratko blokirali kružni auto-put oko Pariza trajala kratko, preneo je list. "Figaro" prenosi da se na Jelisejskim poljima odvijaju mirni protesti i da je situacija relativno opuštena u toj aveniji, naročito s obzirom na prethodne proteste koji su tamo bili praćeni neredima i nasiljem.

Situacija je, međutim, napetija u velikim pariskim bulevarima gde su oko podne podignute barikade, navodi pariski dnevnik.

Francuske snage reda u potpunosti su blokirale pariski Trg Konkord, koji direktno gleda na Jelisejska polja, a nalazi se nekoliko stotina metara od predsedničke palate.

Time je policija onemogućila "žutim prslucima" da se pridruže demonstrantima na Jelisejskim poljima.

"Žuti prsluci" su danas izrazili razočaranje zbog toliko obimnih snaga policije, koje smatraju "preteranim", i žale što im je "onemogućeno da protestuju".

Nekoliko demonstranata u žutim prslucima pokušalo je da zapali fasadu jedne radnje u Aveniji Jelijsejska polja gde je u toku protest pokreta "Žuti prsluci", prenela je agencija Frans pres i dodala da je napetost porasla u tom delu Pariza.

Demonstranti su zapalili božićne jelke u toj aveniji, a pojedinici su koristili drvene table kao štitove naspram pripadnika snaga bezbednosti koji su bacili suzavac kako bi ih rasterali.

Radio Frans info (France Info) javio je da su kante za smeće zapaljene u obližnjim ulicama te otmene četvrti Pariza i da je tenzija povećana.

Francuzi na društvenim mrežama postavili su fotografije razbijenih izloga i izgorelih vozila. Mnogi francuski mediji danas emituju specijalne programe ili uživo prate proteste u zemlji gde su raspoređene vanredne snage bezbednosti zbog velikih nereda koji su izbili pre nedelju dana.

Neverovatni snimci nasilja proširili su se na društvenim mrežama.

Do Jelisejskih polja se i dalje može stići uskim bočnim ulicama, ali Trg Etoal, gde je policija pre podne ispalila suzavac na demonstrante, ostaće blokiran do kraja dana, navodi "Figaro".

Pariski list prenosi i da je policija u Grenoblu uhapsila jednog od lidera "žutih prsluka", Žilijena Terijea, jer je navodno organizovao neodobrene proteste u tom gradu.

Lokalni mediji prenose da je u Grenbolu uhapšeno od 15 do 20 osoba, a da se okupilo između 500 i 1.000 demonstranata, kao i da je situacija napeta.

Oko 2.000 pripadnika pokreta "Žuti prsluci" učestvovalo je danas u mirnom protestu u Marseju na jugu Francuske gde im se pridružilo desetak vozila hitne pomoći kao znak podrške, prenela je agencija Frans pres na licu mesta.

Demonstranti su uzvikivali "Makron, ostavka", a neki od njih su rekli novinarima da nisu došli da razbijaju već da iskažu nezadovoljstvo u ime svih građana, zaposlenih, nezaposlenih, penzionera i mladih.

Oko 600 policajaca bilo je raspoređeno na protestu u Marseju.

Francuski mediji su preneli da je održan protest i na Korzici.

Protesti su danas organizovani širom Francuske na poziv pokreta "Žuti prsluci" koji su nezadovoljni opštom politikom predsednika Emanuela Makrona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HAOS U PARIZU U SLIKAMA: Prestonica Francuske GORI, policija uzvraća SUZAVCEM! (FOTO)

Izvor: Kurir, 08.Dec.2018

Prema najnovijim podacima Uprave pariske policije, tokom protesta u Parizu od jutros je uhapšeno 548 ljudi, a 272 osobe su zadržane u policiji, dok je istovremeno tokom protesta "Žutih prsluka" u Briselu preventivno uhapšeno oko 70 osoba, javljaju francuski mediji.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.