Ne zagađuje i ne pravi gužvu na ulicama, a izgleda kao vozilo iz SF filma VIDEO

Izvor: B92, 18.Sep.2019, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne zagađuje i ne pravi gužvu na ulicama, a izgleda kao vozilo iz SF filma VIDEO

Uz zagađenje vazduh, kao jedan od glavnih problema Pariza, i gradski javni prevoz koji često puca po šavovima, jedan francuski startap ima saobraćajno rešenje koje uključuje i reku Senu.

Takozvani "leteći" rečni taksi, nazvan "Mehurić", kreće se uz pomoć električne energije, iznad vodene površine, poput hidroglisera. Jedna od najvećih prednosti ovog prevoznog sredstva je to što ne zagađuje vazduh i što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je gotovo bešuman.

U stanju je da se kreće brzinama do 18 čvorova (oko 33 km/h) i košta oko 200.000 evra, a trenutno se vrše test vožnje po Seni. Ako sve bude išlo po planu, predviđeno je da se uključi u saobraćaj na proleće sledeće godine:

U kompaniji koja je osmislila ovaj projekat kažu da ipak nije sve išlo glatko tokom testiranja koja su počela u ponedeljak i koja bi trebalo da traju četiri dana. Naime, tokom preliminarne test vožnje policija im je u jednom trenutku naredila da prekinu sa testiranjem.

Suosnivač kompanije, Alain Thebault, rekao je da administrativne prepreke iz gradske uprave Pariza usporavaju napredak ovog projekta.

"Još čekamo dozvolu za uspostavljanje komercijalne linije između istočnog i zapadnog dela grada... ali pogledajte, na reci apsolutno nema nikoga", rekao je, dodavši da Francuska postaje "poput muzeja" u kome su tehnološke inovacije previše regulisane raznim normama.

Pariz ima jednu od najgušćih saobraćajnih mreža na svetu, sa više od 650 vozova metroa i prigradske železnice koji saobraćaju istovremeno u špicu i 4,7 milijardi putovanja javnim prevozom u gradskoj oblasti u 2016. godini.

Prošlog petka Parižani su se suočili sa saobraćajnim haosom izazvanim štrajkom protiv penzione reforme, koju su organizovali sindikati pariske saobraćajne mreže (RATP). To je izazvalo saobraćajni kolaps, s obzirom da nije radilo 10 od 16 linija metroa.

Kako bi se izborile protiv zagađenja, vlasti Pariza su u julu pooštrile propise i zabranile kretanje automobila sa dizel motorima registrovanim između 2001. i 2005. kao i kamiona od 2006. do 2009, unutar područja obilaznice A86.

Gradsko veće planira kontinuirano pooštravanje propisa do 2030. godine, kada će na ulicama šireg područja Pariza biti dopušteni samo automobili na električni ili vodonični pogon.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ne zagađuje i ne pravi gužvu, a izgleda kao vozilo iz SF filma

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Sep.2019

Uz zagađenje vazduh, kao jedan od glavnih problema Pariza, i gradski javni prevoz koji često puca po šavovima, jedan francuski startap ima saobraćajno rješenje koje uključuje i rijeku Senu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.