Nakon napada, Pariz uzvraća porukama mira i ljubavi

Izvor: Press, 27.Nov.2015, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon napada, Pariz uzvraća porukama mira i ljubavi

Dok se Pariz polako oporavlja od krvavih terorističkih napada od 13. novembra, ulični umetnici zaposedaju njegove ulice i bilborde, ostavljajući poruke kojima prkose neprijatelju.
Foto:Tanjug
Kako AP podseća, glavna meta terorista bili su mladi Parižani koji su petak veče provodili na koncertima, u restoranima, kafićima i na fudbalskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << utakmici. Njih 130 je ubijeno, a više stotina ranjeno. 
Od tada iz celog sveta stižu poruke saučešća, a Parižani obilaze mesta napada ostavljajući cveće, sveće i poruke na pločniku i ogradama.
Od nedavno su im se pridružili i grafiti umetnici koji tokom noći ispisuju poruke i oslikavaju čitave zidove pod sloganom "Spray for Paris", svojevrsnim nastavkom onlajn pokreta "Pray for Paris" koji je osvanuo na društvenim mrežama neposredno po izvršenju atentata.
"Daj mi mržnju i pretvoriću je u ljubav", napisao je jedan od uličnih umetnika na jednim pariskim vratima uokvirenim francuskom trobojkom. 
"Zakopajte oružje", poručuje drugi, dok je treći na banderu okačio poster sa Marijanom, alegorijom francuske republike, iz čijeg oka teče plavo-belo-crvena suza.   
Na desetine najrazličitijih verzija slogana poput "Volim Pariz" i "Pariz je i dalje na nogama", ukrašavaju grad u obliku grafita i postera, kao i brojne umetničke varijacije gradske devize "Fluctuat Nec Mergitur" (Ljulja se, ali se ne potapa).
Poruka umetnika je jasna: "Pariz je možda pretrpeo jak udarac, ali nije poražen". 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.