Može li Makron da pogura dijalog Beograda i Prištine

Izvor: RTS, 15.Jul.2019, 07:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Makron da "pogura" dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je za RTS da će tokom današnje posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji veoma značajna tema biti dijalog Beograda i Prištine.
Dragan Đukanović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, podsetio da je 1. jula trebalo da bude održan sastanak u Parizu, koji je otkazan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Kako kaže, Francuska će pokušati i preko ove posete da na određeni način ukaže na svoje stavove kada je u pitanju nastavak dijaloga.
Ističe da ne bi trebalo očekivati od Francuske da to pitanje reši, ali da je za napredak po pitanju dijaloga potrebna zajednička akcija vodećih zemalja EU i SAD.
Kada je reč o ostalim aspektima posete, Đukanović je rekao da je ključna stvar što će biti zaključeno 20 međudržavnih sporazuma, što će stvoriti novu perspektivu u bilaterlanim odnosima.
Dodaje da je početkom decenije zaključeno strateško partnerstvo između dve zemlje koje nije u punoj meri zaživelo. Ukazuje i da je prošlo 18 godina od poslednje posete predsednika Francuske Srbiji.
Kako kaže, u protekle dve decenije postojale su oscilacije u odnosima Srbije i Francuske. Zbog toga misli da je veoma značajno da se nađu neke zajedničke tačke potencijalne saradnje iako se Beograd i Pariz razilaze u pogledima na pitanja KiM i proširenja EU.
"Veoma je bitno da postoji minimalni konsenzus oko nekih političkih stavova", rekao je Đukanović.
Takođe, kaže da se nakon koncesije Aerodroma "Nikola Tesla" mogu očekivati ulaganja i u neke druge sektore i oblasti.
Plan posete 
Dva puta odlagana, poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji od velikog je evropskog i regionalnog značaja
Planirano je da francuski predsednik sleti na beogradski aerodrom oko 15 časova, nakon čega će uslediti ceremonija otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji aerodroma.
Nakon toga je planiran svečani doček ispred Palate Srbija i sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona. 
U prisustvu dvojice predsednika biće potpisani bilateralni dokumenti, nakon čega će uslediti izjave za medije.
Delegacije Srbije i Francuske održaće plenarni sastanak, a biće položeni i venci na Spomenik braniocima Beograda 1914–1918. i na grob Milunke Savić.
Vučić i Makron položiće vence i na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. 
Sutra će predsednici razgovarati sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Makron: Dijalog pa konkretno rešenje za nekoliko meseci

Izvor: JUGpress.com, 15.Jul.2019

BEOGRAD..(RTS)..Francuski predsednik Emanuel Makron je naveo da će organizovati jedan poseban sastanak delegacija Beograda i Prištine, uz prisustvo nemačke kancelarke Angele Merkel. “Francuska će biti potpuno spremna da, zajedno sa Nemačkom, u okviru posrednovanja EU, podrži obnovu dijaloga koji...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.