Milivojević: Ako se ne povuku takse i razgovor ne nastavi, Briselski sporazum više ne važi, čak ni za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2019, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milivojević: Ako se ne povuku takse i razgovor ne nastavi, Briselski sporazum više ne važi, čak ni za Srbiju

Ništa novo ne možemo da očekujemo od sastanka u Parizu početkom jula ako se ne ukinu prištinske takse na srpsku robu, izjavio je danas bivši srpski diplomata Zoran Milivojević i poručio da su sada nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u delikatnoj situaciji i da je njihov politički kredibilitet na probi.

"Ne možemo ništa novo očekivati u Parizu, ukoliko se ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ispuni ključni uslov, a to je ukidanje takse. To je potpuno jasno. Ne znam koliko su oni u stanju da to isposluju", rekao je Milivojević na TV Pink.

Najbolji put i mogućnost da se dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine obnovi, on vidi u Briselskom sporazumu i ispunjavanju njegovih odredbi.

"Najkraći put je da se on ispuni. Tu se EU nije pokazala kredibilnom da to učini", rekao je Milivojević i naveo da razume poziciju kosovskih lidera Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, jer ako se otvori pitanje rasprave oko statusa KiM, to znači da samoproglašena nezavisnost iz 2008. više ne važi, i oni tu onda istog trenutka politički gube.

Ako se ne povuku takse i razgovor ne nastavi tamo gde je zaustavljen, Milivojević kaže da onda ni Briselski sporazum više nije validan, čak ni za Srbiju.

Pravo mesto za raspravu o statusu Kosova i Metohije su UN

Pravo mesto za raspravu o statusu Kosova i Metohije su UN, smatra Milivojević i navodi da će sednica Saveta bezbednosti UN 10. juna o radu UNMIK-a zbog toga biti važna, jer je to afirmacija Saveta bezbednosti UN kao nadležnog za rešavanje tog pitanja, ali i navodi da će i pozicija SAD biti važna za rešavanje kosovskog čvora.

Tri su, kaže, razloga što Priština ne može i neće da odustane od taksi.

Prvi zato što kosovska državnost nije potvrđena za 11 godina, a u poslednjih godinu-dve, 13 država je odustalo od priznanja i stvari su počele da se preispituju na štetu Prištine.

Drugo, vladajuća garnitura u Prištini je svoju političku sudbinu vezala za priču o nezavisnosti i neuspeh neće moći politički da preživi, a treće, ni zapadni centri moći nisu zadovoljni razvojem situacije.

"Ako se takse ne skinu, mislim da nema ni razgovora i onda bi se to moglo knjižiti opet kao neki neuspeh, ponovio bi se Berlin. EU je na probi, u stvari, više ovaj tandem Merkel-Makron nego cela EU", kaže Milivojević.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"TANDEM MERKEL - MAKRON NA PROBI" Milivojević: U Parizu ništa novo, ako se ne ukinu takse

Izvor: Blic, 04.Jun.2019

Ništa novo ne možemo da očekujemo od sastanka u Parizu početkom jula ako se ne ukinu prištinske takse na srpsku robu, kaže bivši srpski diplomata Zoran Milivojević.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.