Žuti prsluci na ulicama, policija upotrebila suzavac

Izvor: RTS, 08.Dec.2018, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Žuti prsluci" na ulicama, policija upotrebila suzavac

Demonstranati iz pokreta "žutih prsluka" marširaju niz Jelisejska polja u centru Pariza, a jake snage policije nastoje da ih odbiju, javljaju francuski mediji.
11.15 – Policija je ispalila suzavac na demonstrante na Trgu Etoal u Parizu.
Mediji navode da protest dešava na nekoliko stotina metara od Jelisejske palate, rezidencije predsednika Francuske Emanuela Makrona.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
AP navodi da su se učesnici protesta okupili kod Trijumfalne kapije, a onda mirno krenuli niz aveniju.
Portparolka policije saopštila je da se na Jelisejskim poljima nalazi oko 1.500 demonstranata, prenosi Rojters.
Oko 8.000 policajaca raspoređeno je u Parizu kako bi se sprečilo ponavljanje nasilja i nereda koji su pratili proteste prošle subote.
Od jutros je u Parizu, gde su počeli protesti "žutih prsluka", uhapšeno 320 ljudi pod sumnjom da su planirali nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, saopštila je uprava pariske policije.
Preventivna hapšenja su izvršena prilikom kontrola ličnih isprava i pretraga demonstranata na glavnim punktovima na kojima se od jutros okupljaju, pre svega kod Jelisejskih polja i Trga Bastilje.

Policajci proveravaju da li demonstranti imaju bilo kakvu opremu za nerede kao što su zaštitne naočare, šlemovi, sprejevi...
Vozila žandarmerije primećena su jutros pre 7 časova na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila na položaju na Trgu Bastilje, prenosi Figaro.
U francuskoj prestonici je jutros zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice, a otkazani su kulturni i sportski događaji, a većina kulturnih ustanova i turističkih lokacija je zatvorena za posete..
Okupljanja i blokade demonstranta organizovane su na različitim lokacijama.
Predsednik Francuske Emanuel Makron će danas, kako navodi više francuskih medija, ostati u Jelisejskoj palati odakle će pratiti situaciju, a juče je predsednik Nacionalne skupštine rekao da će se obratiti javnosti tek u narednin danima.

"Žuti prsluci" se danas okupljaju u mnogim francuskim gradovima, a blokirali su i neke auto-puteve u zemlji sprovodeći akciju "besplatnih putarina". 
Većinom se okupljaju mirno, u malim grupama.
"Žuti prsluci" defiluju mirno u Marseju, a protesti su predviđeni za po podne i u Lilu i Tuluzu.
AP javlja da francuski pokret "žutih prsluka" prelazi granice, pošto su demonstracije za danas planirane i u susednim državama Belgiji i Holandiji.
Na stotine belgijskih policijaca mobilisano je u Briselu, gde su se "Žuti prsluci" prošle sedmice sukobili sa policijom i spalili dva policijska vozila, a tom prilikom je uhapšeno 70 osoba. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.