Makron: Unilateralizam rađa nacionalizam koji vodi u ratove

Izvor: RTS, 12.Nov.2019, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Unilateralizam rađa nacionalizam koji vodi u ratove

Svet se danas suočava sa krizom političkih i ekonomskih sistema, a unilateralizam rađa nacionalizam koji vodi u ratove, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron, otvarajući Pariski forum o miru, na kojem učestvuje veliki broj svetskih zvaničnika, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Forum se drugu godinu zaredom održava u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Parizu povodom obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu. 

Otvarajući skup, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da se svet suočava sa krizom političkih i ekonomskih sistema, pre svega sa krizom demokratije, ali i sa demografskim problemima.  
"Sistem globalne otvorene ekonomije bio je 70 godina uspešan i omogućio je uspostavljanje mira u mnogim regionima sveta, a kriza je podelila društva, stvarajući krizu demorkatije, i ponovo oživela unilateralizam", rekao je Makron.
Ukazao je da istovremeno nastaju novi problemi, navodeći pre svega demografski problem, dodajući da se države bave samo posledicama velike migracije a ne i njenim uzrocima.
Rekao je da ne veruje u unilateralizam, ukazujući da nacionalizam, koji iz toga proističe i prouzrokuje ratove.
"Evropa je kontinent koji treba sam da rešava svoje probleme", naglasio je, dodajući da mora biti odgovora na krizu.
"Zašto se osećaj sumnje vratio u naše zemlje? Zato što nas građani krive za neefikasnost, za okretanje glave od problema i sporo delovanje. Zato je važno da kreiramo praktična rešenja, stvaramo nove saveze i radimo na inovacijama kao kolektivnom odgovoru na izazove", istakao je Makron.
"Što je problem teži, treba više odlučnosti" 
Makronovo zalaganje za multilateralizam podržava i Kina, kao jedan od predvodnika i najvećih dobitnika globalizacije.
"Danas se suočavamo sa rastom unilateralizma, protekcionizma i populizma, ali nam emotivni pristup ne dozvoljava da rešavamo probleme. Smatramo da što je problem teži, treba više odlučnosti, saradnje i zajedničke akcije", rekao je potpredsednik Kine Kišan Vang.
Trećina evropskog budžeta za spoljnopolitičke ciljeve
Novoizabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen namerava da potroši skoro trećinu evropskog budžeta za spoljnopolitičke ciljeve, kako bi Unija postala snažniji geopolitički akter.
Ističe da će joj u središtu pažnje biti suočavanje sa globalnim izazovima, od klimatskih promena i digitalizacije do migracija i siromaštva.
"Nikada ne smemo zaboraviti koliko smo daleko odmakli i zašto. Evropa, kakvu danas poznajemo, napredovala je ne samo zato što smo pomagali jedni druge, već i zato što smo od svake države članice očekivali naporan rad i ispunjavanje zajedničkih standarda i ciljeva", istakla je For den Lajen.
Vučić razgovarao sa Makronom na svečanoj večeri 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć, prvog dana u Parizu, prisustvovao svečanoj večeri koju je Makron priredio za učesnike konferencije.
Iskoristio je priliku za razgovor sa mnogim zvaničnicima iz različtih delova sveta, kao i s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, s kojim je razgovarao, pre svega, o Kosovu.
Posle večere, Vučić je više od sat vremena razgovarao sa francuskim predsednikom u četiri oka.
Nakon susreta, predsednik Srbije je istakao da je to bio veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor sa Markonom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makron i drugi lideri pozvali na saradnju: Unilateralizam vodi ratu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2019

Francuski predsednik Emanuel Makron i drugi lideri pozvali su na veću međunarodnu saradnju radi ublažavanja tenzija u svetu na mirovnom forumu u Parizu, kojem ne prisustvuju SAD...Oko 30 šefova država ili vlada, visokih zvaničnika iz drugih zemalja i čelnika 10 međunarodnih organizacija pridružilo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Makron pozvao na multilateralizam i balasniranu saradnju među zemljama

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2019, 01:07

Predsednik Francuske Emanuel Makron danas se, otvarajući Pariski mirovni forum, organizovan povodom godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu , založio za multilateralizam i balansiranu saradnju među zemljama i upozorio na opasnosti unilateralizma...U obraćanju učesnicima skupa posvećenog načinima...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.