Makron: Kriza zbog pandemije; Janša: Mora i Zapadni Balkan

Izvor: B92, 30.Apr.2021, 09:24

Makron: Kriza zbog pandemije; Janša: Mora i Zapadni Balkan

Pariz -- Slovenački predsednik Janez Janša razgovarao je s francuskim Emanuelom Makronom o predsedavanju Evropskom unijom.

Janša je tim povodom izjavio da će slovenačko, a onda i francusko predsedavanje Većem EU obeležiti i rasprave u vezi konferencije o budućnosti Evrope.

Podsetimo, Slovenija sledeća preuzima predsedavanje Unijom, a posle nje Francuska u prvoj polovini iduće godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Makron je u izjavi pred početak susreta s visokim gostom iz Slovenije kazao da će to razdoblje biti obeleženo krizom zbog pandemije koronavirusa, zbog čega će proteći u vanrednim okolnostima. S druge strane, Janša je pred radni ručak i razgovore s Makronom rekao da će glavni prioriteti slovenačkog predsedavanja Većem EU biti povećanje otpornosti EU na krize kakva je i sadašnja zdravstvena koju je donela pandemija i kakve bi ubuduće mogli izazvati hakerski napadi.

Među prioritetima Slovenije kao jednu od tema razgovora s francuskim predsednikom Janša je naveo i stanje u regionu Zapadnog Balkana i problematiku potencijalnog priključenja država tog regiona Evropskoj uniji.

Evropska perspektiva državama Zapadnog Balkana od strane EU tim je državama bila garantovana na solunskom samitu 2003. godine i jedina je pozitivna perspektiva za region, ali je na tom putu dosta prepreka koje treba sadvladati, kazao je Janša, podsećajući da je solunskim dokumentom tim državama bilo obećano članstvo u EU kad ispune uslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.