KRAJ NASTOJANJA DA SE KOSOVSKA KRIZA REŠI MIRNIM PUTEM! Mi 23 godine nemamo rat, ali nemamo ni mir - na današnji dan počeli pregovori u Rambujeu

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2023, 15:02

KRAJ NASTOJANJA DA SE KOSOVSKA KRIZA REŠI MIRNIM PUTEM! "Mi 23 godine nemamo rat, ali nemamo ni mir" - na današnji dan počeli pregovori u Rambujeu

Pregovori u Rambujeu su bili pregovori vođeni na mirovnoj konferenciji o Kosovu, koja je 6. februara 1999. počela u francuskom zamku Rambuje kod Pariza. Na konferenciji su učestvovali predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca, uz posredovanje izaslanika SAD, Rusije i EU. Krah konferencije, nakon bezuspešnih 17 dana pregovora, označio je kraj nastojanja da se kosovska kriza reši mirnim putem. Usledilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

Na današnji dan, pre tačno 24 godine, počeli su pregovori u Rambujeu u Francuskoj između delegacija Beograda i Prištine koji su, posle 17 dana, bezuspešno završeni, a posle kojih je usledilo i bombarovanje SR Jugoslavije u martu 1999. godine. S jedne strane stola Srbi, s druge Albanci, a kao posrednici SAD, Rusija i EU - Kristofer Hil, Boris Majorski i Volfgang Petrič. Krah konferencije, nakon bezuspešnih 17 dana pregovora, označio je kraj nastojanja da se kosovska kriza reši mirnim putem.

Uprkos krahu pregovora, član delegacije Srbije, Nikola Šainović, kazao je da bi svi želeli mirovnu konferenciju koja bi uzela u obzir interese svih naroda i ljudi koji žive na Kosovu i koja bi došla do pravednog rešenja. Međutim, zbog aktuelne geopoitičke situacije, on ne vidi da je trenutno moguća "dobra konferencija".

- Svako rešenje koje nije pravedno nije trajno i ne obezbeđuje mir. Evo mi 23 godine nemamo rat, ali nemamo mir. To što svi želimo ne zavisi smo od dobre volje i od intelektualnih sposobnosti da se smisli neko rešenje već, nažalost, od odnosa snaga sila koje utiču na ovaj prostor. Mi smo u vreme Rambujea 1999. imali Ameriku kao apsolutno dominatnu silu, a onda je, nažalost, proizašao onakav i rezultat iz te sile i moći - kazao je Šainović.

Poslednjih desetak godina, kako je ukazao, situacija je bila povoljnija. Rusija i Kina su se, kako je rekao, u mnogo većoj meri vratile na političku scenu i nastala je ravnoteža u kojoj je Srbija mogla da afirmiše svoju politiku i da kosovsko pitanje vrati na dnevni red iako je zapad smatrao da je sa tim gotovo.

- Ali sada imamo rat Rusije i NATO i sada je geopolitička situacija drugačija. S jedne strane Rusija je opterećena sopstvenim sukobom, a sa druge strane NATO pokušava da potpuno resetuje svoju teritoriju, odnosno da ceo zapad podvede pod kontrolu NATO. Ne samo nas, već velike neutralne zemlje kao što su Švedska i Finska. I da jednu Nemačku natera na apsolutnu poslušnost. Tako da ne vidim da je trenutno moguća neka dobra konferencija. Moguća je loša - zaključio je Šainović.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.