ISLAMISTA ODRUBIO PROFESORU GLAVU NASRED PARIZA: Hiljade učenika mu odalo počast širom Francuske

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Okt.2021, 01:01

ISLAMISTA ODRUBIO PROFESORU GLAVU NASRED PARIZA: Hiljade učenika mu odalo počast širom Francuske

Školska deca širom Francuske odala su danas počast ubijenom učitelju istorije Samuelu Patiju u znak obeležavanja godinu dana otkako mu je islamistički ekstremista odrubio glavu u napadu koji je pogodio srce sekularnih vrednosti zemlje.

Patijev napadač Abdulah Anzorov, tinejdžer čecenskog porekla, želeo je da se osveti jer je učitelj koristio karikature o proroku Mohamedu na času o slobodi izražavanja 13-godišnjaka, preneo je Rojters. Muslimani svaki prikaz proroka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smatraju bogohuljenjem.

U novoj školi u Valentonu, južno od Pariza, koja je dobila ime po Samuelu Patiju, deca su danas pevala pesmu o slobodi govora. U školi u Kreteju, predgrađu Pariza, nadzornik Daniel Overlo otkrio je u dvorani ploču na kojoj je ispisano Patijevo ime.

- Dvorana Samuel Pati, 1973 - 2020. Ubijen jer je branio slobodu govora - napisano je na ploči.

Anzorov (18) je Patiju odrubio glavu velikim nožem na ulici u pariskom predgrađu gde živi srednja klasa usred belog dana. Policija ga je nedugo zatim ubila.

Il s'appelait #SamuelPaty.🙏🏿🕊#Hommage#NeJamaisOublier pic.twitter.com/3ibVjUEwWz

— Abdoulaye Kanté (@AbdoulayeK3) October 15, 2021

Pre godinu dana, predsednik Emanuel Makron opisao je Patija kao tihog heroja posvećenog usađivanju demokratskih vrednosti slobode, jednakosti i solidarnosti svojim učenicima.

‘The violence shook me profoundly’: Teachers, students remember Samuel Paty’s murder https://t.co/BselkpxyG3 pic.twitter.com/ZJjfyZQiOC

— FRANCE 24 (@FRANCE24) October 15, 2021

- Nikada nećemo zaboraviti Samuela Patija. Proslavljajući uspomenu na njega slavimo slobodu, republiku i školu - rekao je ove sedmice ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.