Hiseni razgovarao sa francuskim zvaničnicima o dijalogu sa Beogradom

Izvor: B92, 21.Avg.2020, 21:48

Hiseni razgovarao sa francuskim zvaničnicima o dijalogu sa Beogradom

Koordinator kosovske vlade za dijalog Skender Hiseni sastao se u Parizu sa visokim francuskim zvaničnicima sa kojima je razgovarao o dijalogu sa Beogradom.

On je u objavi na Fejsbuku pohvalio ulogu Francuske i predsednika Emanuela Makrona u procesu dijaloga sa Beogradom.

"Na prvom sastanku održanom u Jelisejskoj palati primio me je diplomatski savetnik za Evropu francuskog predsednika Aleksandre Adam. Cenim veliku ulogu Francuske i Makrona u dijalogu. Informisao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam Adama o trenutnom toku dijaloga u Briselu. Razgovor je bio otvoren i iscrpan", naveo je Hiseni.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka je rekao da ne bi trebalo gubiti dragoceno vreme, već da dijalog treba da se pokrene bez odlaganja, uz koordinaciju glavnog pitanja - sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa, prenosi Kosovo onlajn.

"Uvažavajući posvećenost EU i rad specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, u pregovorima koji su se odvijali u Briselu, naglasio sam suštinski značaj posvećenosti francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel", dodao je Hiseni.

Koordinacija u cilju dijaloga je neophodna, a to se, kako je naveo, može postići samo direktnim i koordinisanim učešćem i podrškom trougla Pariz, Berlin, Vašington kako bi se pomoglo Beogradu i Prištini da postignu sporazum o normalizaciji i da se međusobno priznaju.

Takođe, naveo je da u Parizu razgovarano i o viznoj liberalizaciji za građane Kosova i da je zatražio da i Francuska konačno da saglasnost za to.

Hiseni je rekao da je imao i sastanak sa ambasadorom Frederikom Mondolonijem, direktorom za kontinentalnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske sa kojim je takođe razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

"Na oba sastanka preneta je jasna poruka da Francuska i Makron ostaju posvećeni tokom celog ovog procesa, u snažnoj podršci pravednom, stabilnom i sveobuhvatnom sporazumu", poručio je Hiseni.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.