Godišnjica masakra u Francuskoj (1): Pariski pakao rana za ceo život

Izvor: Vesti-online.com, 14.Nov.2016, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica masakra u Francuskoj (1): Pariski pakao rana za ceo život

Sve pariske noći su lepe, sa svojim svetlima, mladošću i živošću. Sve, izuzev jedne, trinaestonovembarske 2015. godine, kad su neljudi odlučili da ubiju 130 nevinih i poseju 413 povređenih, od kojih 14 državljana Srbije.

Te noći su sve postojeće zvukove nadglasale sirene kola Hitne pomoći i snaga bezbednosti. To zaglušujuće nepodnošljivo zavijanje uselilo se u svako biće, pa su se zaključavali stanovi, spuštali prozorski kapci i rešetke, gasila muzika, govorilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << potiho, kao da će u svakom trenutku atentatori provaliti vaša vrata. Slika vanrednog stanja, koje je proglasila Vlada Francuske, pored brige o bezbednosti pojačavala je osećaj straha. Od te noći Francuska više nije ista, mada su, uistinu, terorističke pretnje i ataci počeli da je nagrizaju 2012. godine.

Košmar ove pariske noći sinhronizovano su režirali ekstremisti Islamske države, nizali su se rafali i samoubilačke eksplozije, od severnog pariskog predgrađa Sen Deni, sa neuspelim pokušajem na Stad de Frans gde se, uz prisustvo predsednika Fransoa Olanda, igrao prijateljski meč Francuska-Nemačka, te dovršenim zadatkom ispred obližnjeg Mekdonaldsa.

Potom se južno prešlo na pariske kafiće i restorane u 10. i 11. arondismanu sa završnicom u koncertnoj sali Bataklan, gde su, uz povike "Alah ekber", teroristi pucali u 1.500 talaca koji su uživali u nastupu američke rok-grupe Eagles of Death Metal. U anale je upisano da su to najsmrtonosniji napadi u Evropi od Drugog svetskog rata. Otkriveno je i da je za pet dana kasnije programiran, na sreću osujećen, samoubilački napad u pariskom kvartu La Defans. Prethodno je 17 izrešetanih u satiričnom listu "Šarl ebdo", narednih dana i meseci sledili su napadi na jevrejski supermarket, na policajce na ulici i u zabarikadiranoj kući, na oca Žaka Amela u crkvi, kamion je gazio bezbrižne šetače u Nici.

Vanredno stanje se produžavalo. Na svim značajnijim mestima montirana su rendgen-vrata, na ulazima u sva prometnija mesta službe bezbednosti preglede vrše uz detektore. Istovremeno, Francuska temeljito češlja kvartove, stanove, džamije, na spiskovima za provere i prismotre su hiljade imena, kako poreklom iz arapskog sveta, tako i od strane džihadista zavedenih mlađanih Francuza.

- Moj muž nikad nije išao u džamiju, postio je samo kad ga nateraju, a svaki dan je pušio hašiš - tako je o teroristi, bombašu-samoubici, Ibrahimu Abdeslamu govorila bivša supruga Naima.

Tako je slavni Pariz, sa Mulen ružom i Lidom, sa prebogatom kulturom i raznovrsnom umetnošću, sa pivnicama, restoranima i gastronomijama celog sveta, sa nikad dovoljno opisanim lepotama svega i svačega, bez obzira na prkos i otpor pred teroristima ili veru da mu niko ništa ne može, ipak u potpunosti je promenio lični opis. Jeste, i dalje je Pariz najlepši grad na svetu, samo što je u njega ubrizgana drhtavica. Borba za ozdravljenje biće duga.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.