Francuski poreznici tragat će za prekršiteljima po društvenim mrežama

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Nov.2018, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski poreznici tragat će za prekršiteljima po društvenim mrežama

PARIZ -  Porezne uprave i inspektori u Europi su se, čini se, počeli modernizirati i prihvaćati najnovije tehnologije kako bi bolje obavljali svoj posao.

Nedavno se tako doznalo kako su porezni nadzor grčki poreznici počeli obavljati i dronovima koji snimaju eventualne prekršitelje i traže one koji rade na crno. Iz Francuske sada dolazi vijest o >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tome kako će poreznici od sljedeće godine početi koristiti i društvene mreže kako bi nadzirali imovinu građana.

U sklopu pilot projekta poreznim će inspektorima biti dozvoljeno pretraživati javno dostupne profile po društvenim mrežama i tako pronalaziti sumnjive aktivnosti. Drugim riječima, ako se pojedinac po Instagramu ili Facebooku često hvali bogatstvom, luksuznim automobilima, i slično, a podaci porezne uprave pokazuju kako prijavljenu imovinu po svojim prihodima ne može posjedovati – inspektori bi mu mogli brzo pokucati na vrata kako bi utvrdili otkuda taj nesklad prihoda i imovine.

Ova je inicijativa u skladu s novim propisima kojima francuske vlasti žele smanjiti izbjegavanje plaćanja poreza, za što će od sada biti dozvoljeno koristiti i neslužbene podatke s Interneta.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.