Francuski ambasador o zastavi Kosova: Makron pozvao i poražene u Velikom ratu

Izvor: Večernje novosti, 06.Nov.2018, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski ambasador o zastavi Kosova: Makron pozvao i poražene u Velikom ratu

Frederik Mondoloni rekao da 11. novembra u Parizu smisao nije u pobedi saveznika već u sećanju na žrtve rata i na mir Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni kazao je da Francuska dobro razume da je slučaj "zastave Kosova" u pariskom Notr Damu težak za Srbiju, ali da je namera Francuske da se iskaže poštovanje žrtvama rata na svim stranama u Evropi, kako pobednicima, tako i poraženima.Pročitajte još:Uprava >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Notr-Dama: Ne bavimo se diplomatijom, zastava Kosova bila na spisku Mondoloni je gostujući na RTV1 rekao da 11. novembra u Parizu smisao nije u pobedi saveznika, koja je proslavljana velikom vojnom paradom uz učešće i srpske vojske u prvim redovima, već u sećanju na žrtve rata i na mir, što je i bio razlog da predsednik Makron pozove i poražene u Prvom svetskom ratu, "neke zemlje koje nisu ni postojale", navodeći Kazahtsan, Uzbekistan, Irsku, Kosovo."Ovaj događaj sa zastavom Kosova ne sme da baci senku na naše slavne dane iz 1918. godine, na izuzetno blisko savezništvo i na doba ''bratstva u oružju''", poručio je Mondoloni.Mondoloni je naveo da je dužnost da se sećamo gde je bila Srbija, koja se branila, što, dodaje, ne treba relativizovati.On je podsetio na srpske žrtve u ratu, na činjenicu da je 28 procenata stanovništva Srbija izgubila, a 3/4 ljudstva izgubila je srpska vojska.Pročitajte još:Beograd ogorčen zbog zastave u Notr-Damu, vaga da li će i kako odgovoriti"Niko ne dovodi u pitanje ključnu ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu, posebno ne Francuska. To je stvarnost i to su činjenice. Srbija je bila centralni akter Istočnog fronta", naveo je Mondoloni.Kao jedan od simbola velike zajedničke pobede i prijateljstva Francuske i Srbije, Mondoloni je pomenuo obnovljeni spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koji će otvoriti francuski predsednik Makron u decembru prilikom posete Srbiji.Kako je rekao, taj je monument jedinstven u svetu."Nigde u svetu nema ovakvih spomenika. Imate spomenike ličnostima, ali čitavoj jednoj zemlji, to ne postoji", naveo je Mondoloni.Na temu odnosa Beograda i Prištine, Mondoloni očekuje da će mogući razgovori predsednika Srbije i Kosova, Vučića i Tačija u Parizu 11. novembra biti prilika "koja može da posluži napretku"."Mi nemamo crvenih linija, Beograd i Priština treba da dođu do globalnog rešenja, koje će biti trajno i doprineti stabilnosti regiona. Za nas nema crvenih linija niti blanko čekova, mi se ne suprotstavljamo rešenju, a principijelno ni razgraničenju", objasnio je Mondoloni.Potreban je dogovor koji će konačno da reši ovo pitanje i Francuska neće da deli lekcije, rekao je ambasador."Što pre to bolje, i nama je trebalo puno vremena da se pomirimo sa Nemcima, a da ne kažem sa Englezima", zaključio je Mondoloni.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Zastava na Notr Damu - šta kažu Francuzi

Izvor: Mondo, 07.Nov.2018, 09:35

Francuski ambasador u Srbiji, Frederik Mondoloni, izjavio je da ta zemlja dobro razume da je slučaj "zastave Kosova" u pariskom Notr Damu težak za Srbiju, ali da oni samo daju "poštovanje žrtvama Prvog svetskog rata na svim stranama"...Foto: MONDO, Mario Milojević..Mondoloni je gostujući na RT...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.