Francuska ministarka posle ŠOK IZJAVE ponovo pojasnila stav Pariza o PROŠIRENJU EU

Izvor: Press, 04.Mar.2019, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska ministarka posle ŠOK IZJAVE ponovo pojasnila stav Pariza o PROŠIRENJU EU

Natali Loazo, francuska ministarka za evropske poslove, koja je tokom nedavne posete Beogradu izjavila kako Srbija ne može da postane deo Evropske unije dok se EU ne reformiše, obrazložila je svoju izjavu koja je u Srbiji doživljena kao hladan tuš. Ona je rekla da se "Evropska unija nije dovoljno angažovala da se učvrsti mir na Balkanu".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << fOTO:bLIC
- Na Zapadnom Balkanu se ne može održati postojeće stanje, već tamo stvari idu u dobrom, ili lošem pravcu… i Francuska se otud mora ponovo posvetiti Zapadnom Balkanu koji je postao ‘mrtav ugao francuske diplomatije’", rekla je ona.
Francuska ministarka Loazo je ipak ukazala na to da sve države EU ne dele isti stav oko učlanjenja u Uniju država Zapadnog Balkana.

"Uostalom", napomenula je ona, "iako 27 članica EU različito gledaju na proširivanje, svi su saglasni da se mora povećati pomoć i pospešiti partnerstvo za državama Zapadnog Balkana"
Loazo je u intervjuu za list "Le Croix", na pitanje da li je dijalog između Srbije i Kosova, koji je u zastoju, zapravo neuspeh Evropske unije, rekla da Evropska unija možda nije uložila dovoljno na putu da osvoji mir na Balkanu.
- Ovo bi trebao biti jedan od naših prioriteta. Kada je sve prepušteno samim strankama, pregovori se zamrznu. Odluka Kosova da uvede uvećanje od 100 odsto poreza na srpske proizvode je katastrofalna za pregovore.
Ona je dodala i da ne postoji status kvo na Balkanu: stvari ili idu u pravom smeru ili u pogrešnom smeru.
- Postoji realno očekivanje da će Evropska unija biti aktivnija sa njima. Šefovi država su razgovarali među sobom, ali to verovatno nije dovoljno. Možda će biti potrebno razmotriti inkluzivniji proces koji integriše različite političke aktere - rekla je Loazo.
Neophodna vladavina prava u Srbiji
Komentarišući razmenu teritorija koja se pominje na relaciji Beograda i Prištine, francuska ministarka rekla je da "nije u nadležnosti spoljnih zemalja da odlučuju o uslovima rešavanja sporova".

- Na balkanskim zemljama je da reše svoje razlike. Ako se ispostavi da se rešenje prihvatljivo za Beograd i Prištinu pojavi i da je verovatno da će favorizovati mir, ko bi mi onda mogli da kažemo da mi ne želimo taj mir? Pod uslovom da je stabilnost regiona zajamčena, uključujući održavanje integriteta Bosne i Hercegovine. S druge strane, pitanje sudskih sporova na Kosovu ne bi trebalo da zamagljuje glavni izazov neophodnog razvoja vladavine prava u Srbiji.
Ona je rekla i da "integracija u EU nije napravljena da bi se rešili konflikti umesto zavađenih strana".
- Ne verujem da je proces integracije bivše Jugoslavije trebalo da se radi u bloku. Naprotiv, situacija u svakoj zemlji treba ocenjivati prema njenom napretku i potencijalu.
- Svi su za povećanje pomoći i partnerstva sa zemljama Zapadnog Balkana. Imamo mnogo zajedničkih interesa i zajedničkih projekata, bilo da je to program Erasmus + ili borba protiv trgovine malim oružjem.

"Makron dolazi u Srbiju"
Govoreći o ulozi Francuske na Balkanu, Loazo je rekla da je ova zemlja bila veoma aktivna tokom sukoba i postkonfliktnog perioda, ali se kasnije okrenula od Balkana.
- Iznenadili smo se kada smo otkrili 2017. godine kako je region bio slepa tačka francuske diplomatije. Voljni smo da reinvestiramo Balkan. Predsednik Makron će ove godine posetiti Srbiju. Makedonski premijer Zoran Zaev će ove godine doći u Francusku. Potpisali smo ugovor u Beogradu o o radu Francuske razvojne agencije.
Međutim, napmenula je ona, Srbija mora da napusti "sivu listu" Međunarodne organizacije za borbu protiv pranja novca (FATF).
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.