Dok se političari dogovore, Zemlja čeka i pati...

Izvor: RTS, 15.Dec.2018, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dok se političari dogovore, Zemlja čeka i pati...

Skoro 200 zemalja dogovorilo se večeras na konferenciji u Katovicama o pravilima primene ključnog globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena potpisanog 2015. u Parizu, prenosi "Rojters".
Do dogovora je došlo posle dve nedelje razgovora i dve godine rada, navodi Rojters dodajući da su učesnice uspele da prevaziđu političke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razlike kako bi postigle konsenzus o detaljnijim okvirima Pariskog sporazuma.
Rojters podseća da je cilj sporazuma ograničenje porasta srednje vrednosti temperature u svetu na "dosta ispod" dva stepena Celzijusa u odnosu na doba pre industrijskog razvoja.
"Nije lako postići dogovor o tako specifičnom i tehničkom sporazumu. Kroz ovaj paket zajedno ste napravili hiljadu malih koraka ka napred. Možete da se osećate ponosno", rekao je delegatima Mihail Kurtika, poljski zvaničnik koji je predsedavao razgovorima u Katovcima.
Nakon što je udario čekićem kako bi signalizirao da je postignut dogovor, ministri su mu se pridružili na pozornici, grleći se i smejući se kao znak olakšanja nakon maratonskih pregovora, navodi britanska agencija.
Pre početka razgovora, mnogi su očekivali da dogovor neće biti dovoljno oštar, ali su iscrpljeni ministri uspeli da premoste niz podela kako bi sastavili pravilnik od 156 strana, koji je podeljen na teme kao što su kako će zemlje podnositi izveštaje i nadgledati svoja obećanja da smanje efekte staklene bašte i ažuriraju svoje planove emisija.
Kritičari, međutim, tvrde da sporazum nije dovoljno ambiciozan da spreči opasne posledice globalnog zagrevanja.
Sjedinjene Američke Države inače su 2017. odlučile da prekinu primenu svih neobavezujućih elemenata Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posle dve nedelje razgovora i 2 godine rada - dogovor o Parizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2018

Skoro 200 zemalja dogovorilo se večeras na konferenciji u Katovicama o pravilima primene ključnog globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena potpisanog 2015. u Parizu, prenosi Rojters...Navodi se da je do dogovora došlo posle dve nedelje razgovora i dve godine rada i da su učesnice uspele...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Briga o planeti izbrisala političke razlike

Izvor: RTS, 16.Dec.2018, 10:53

Posle dve nedelje razgovora i dve godine rada, predstavnici 200 zemalja - učesnica, uspeli su da prevaziđu političke razlike. U Katovicama u Poljskoj, postigli su Sporazum o borbi protiv klimatskih promena. Cilj je da se ograniči porast srednje temperature na ispod dva stepena Celzijusa. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.