Dečani, Peć, Gračanica trebaju zaštitu. Povelja Unesko mora biti poštovana

Izvor: B92, 13.Nov.2019, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dečani, Peć, Gračanica trebaju zaštitu. Povelja Unesko mora biti poštovana"

Pariz -- Tokom obraćanja na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, Vučić poručio da je srpskom nasleđu na Kosovu i Metohiji neophodna zaštita.

Predsednik Srbije je kazao da je veoma važno šta će biti usvojeno u Unesko, jer je za očuvanje mira i stabilnosti veoma važno čuvanje kulturnog nasleđa. To je, kako je naglasio, važno za svaku naciju, a tako i celi svet.

Vučić je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istakao da se Srbija zalaže da se Povelja Uneska i dalje poštuje. Podvukao je da je neophodno da se posveti posebna pažnja zaštiti kulturnog nasledja od svih oblika nasilja.

S tim u vezi je ukazao da je srpsko kulturno nasleđe na KiM, koje je pod zaštitom Unesko, ugroženo, a kao primere naveo manastire Dečani, Peć, Gračanicu, i druge.

"To kulturno nasleđe nije važno samo za srpski identitet, već za celu Evropu i svet", naglasio je Vučić, ističući da Povelja Unesko mora biti poštovana.

Vučić je dodao da će Srbija biti spremna da konstruktivno i blisko saradjuje sa svim zemljama koje su članice Uneska. Kazao je da je neophodna saradnja kako bi se suočili sa zajedničkim problemima.

"Mir je jedan od najvažnijih ciljeva, ali je nemoguć ukoliko ne učimo šta su kulture, bez komunikacije, bez poznavanja međusobnih razlika. Unesko je jedan od glavnih stubova koji drže sve", podvukao je Vučić.

On je istakao da Unesko mora da pruži odgovore na izazove sa kojima se suočava čovečanstvo i naglasio da su miran međudržavni dijalog, tolerancija, kao i međudržavna razmena vrlo važne za očuvanje stabilnosti.

Nakon obraćanja na 40. konferenciji Uneska, Vuris je rekao da veruje da Kosovo ne može da postane članica te međunardone organizacije.

"Imamo dobre odnose sa Unesko i ne postoji nikakva doza straha da bi neko mogao da naruši poredak u kojem su članice Unesko samo međunarodno priznate zemlje. To znači da sam uveren da Kosovo ne može da postane članica Unesko i da će Srbija u ovoj veoma značajnoj organizaciji uvek uspeti da u budućnosti odbrani svoje interese", rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Unesko je, prema njegovim rečima, ponovo organizacija koju svi poštuju, što se, kako ističe, vidi i po ogromnom odzivu zemalja na ovoj konferenciji.

Naveo je da Srbi znaju da je Unesko važan u smislu zaštite kulturno istorijskih spomenika na KiM na čemu je ponovo insistirao, te dodao da je ta organizacija značajna i za razvoj obrazovanja svojim planovima, stategijama i programima.

Zbog toga, ocenio je, poseta šefice te organizacije Srbiji u septembru bila veoma važna. Učešće na ovoj konferenciji, prema njegovim rečima, bila je još jednom prilika da Srbija zaštiti teritorijalni integritet i upozori još jednom na ugroženost četiri dragulja južno od Ibra na KiM - Pećku patrijaršiju, manastire Gračanica, Bogorodica Ljeviška u Prizrenu i Dečani, kao i grobnih mesta i svih drugih značajnih mesta koja su bila ugrožena u prethodnom periodu od strane onih koji ne priznaju državu Srbiju.

Čestitao je timu Srbije u Parizu pri Unesko koji vredno rade da bi se pozicionirali Srbija na najbolji način.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić: Srpskom nasleđu na KiM je potrebna zaštita

Izvor: Blic, 13.Nov.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, u obraćanju na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, da i dalje postoje pritisci da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom i da mu je neophodna zaštita.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.