Afrički lideri Širaku i Vilpenu davali kofere pune novca

Izvor: Politika, 11.Sep.2011, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afrički lideri Širaku i Vilpenu davali kofere pune novca

PARIZ – Afrički lideri davali su bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku i njegovom premijeru Dominiku de Vilpenu kofere pune gotovog novca, naročito za finansiranje izbornih kampanja, izjavio je jedan njihov bivši savetnik.

Stručnjak i advokat Rober Burži, koji je bio savetnik Širaku i Vilpenu pre nego što je postao saradnik sadašnjeg predsednika Nikole Sarkozija 2005. godine, izneo je ove tvrdnje u francuskom nedeljniku „Žurnal di dimanš”, prenela je agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Frans pres.

Burži je rekao da je „učestvovao u predaji nekoliko kofera (sa novcem) Žaku Širaku lično, u gradskoj kući u Parizu”, dok je Širak bio gradonačelnik francuske prestonice od 1977. do 1995. godine.

„Nikada nije bio u pitanju iznos manji od pet miliona franaka (više od 750.000 evra). Sume su išle do 15 miliona franaka”, rekao je Burži, detaljno navodeći kako bi mu Širak nudio pivo dok je sklanjao svežnjeve novca.

Burži je kazao i da su godišnje Širak i Vilpen dobijali nekoliko miliona franaka, a da se ovaj iznos povećavao tokom izbora.

Širak je bio predsednik Francuske od 1995. do 2007. godine, a Vilpen je bio premijer od 2005. do 2007. godine. Pre toga, Vilpen je bio Širakov savetnik za spoljnu politiku i ministar spoljnih poslova, a zatim i ministar unutrašnjih poslova.

Vilpen, potencijalni kandidat na predsedničkim izborima sledeće godine, odbacio je kao besmislene ove tvrdnje, koje bacaju novo svetlo na često sumnjive veze francuskog političkog vođstva sa bivšim afričkim kolonijama, piše agancija Frans pres.

U međuvremenu, francuski sud je u ponedeljak odlučio da suđenje Širaku, optuženom za proneveru državnih sredstava, bude nastavljeno u odsustvu optuženog, posle procene neurologa da mu je sećanje previše slabo.

Tanjug

objavljeno: 11/09/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.