Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2012, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj ne prolazi zahtev za "gej familijama"

ZAGREB -

Više nevladinih organizacija reagovalo je na izjavu vicepremijerke i ministarke socijalne politike i mladih Milanke Opačić da homoseksualni parovi u Hrvatskoj neće imati pravo na usvajanje dece.

U emisiji "Paralele" na Hrvatskoj televiziji, Opačićeva je odustajanja od mogućnosti da ti parovi usvajaju decu obrazložila time da "želi izbeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da istraumatizovana, napuštena deca postanu dodatno stigmatizovana u društvu zbog činjenice da ih vaspitava netradicionalna familija homoseksualaca koji su u društvu ionako stigmatizovani".

"Neka dodatna prava istopolni parovi trebaju imati, ali kad je reč o usvajanju dece treba pre svega misliti o njihovoj dobrobiti. Ne bi bilo dobro da deca idu u sredinu u kojoj će ih ostatak društva stigmatizovati. Mislim da im je dovoljan teret to što su napušteni od biološke porodice. To ne znači da bi svi ovi drugi bili loši roditelji. Naprotiv!", rekla je Opačićeva.

Organizacije civilnog društva u izjavi za javnost ističu da treba reagovati na takav stav i podsećaju da "u Hrvatskoj neka deca već godinama žive u istopolnim, jednoroditeljskim, a katkad i lezbejskim ili gej familijama, koje su nastale smrću jednog od partnera, raskinućem heteroseksualne veze, jednoroditeljskim usvajanjem ili medicinski potpomognutom oplodnjom.

Ministarka Opačić na taj način, "argumentom" o brizi za dobrobit dece, zapravo samo ponavlja diskriminatornu praksu potvrđivanjem sveprisutnih stereotipa i predrasuda u društvu kao neupitnih, ne nudeći pri tom nikakvo rešenje, ističe se u izjavi.

"Ako zaista postoji strah od stigmatizacije, tada se treba usredsrediti na društvo koje je u očima ministarke Opačić glavni problem i prepreka za legalizaciju tog vida usvajanja", smatraju NVO.

Ako postoji stvarna briga vladajuće koalicije i želja da se suprotstave nasilju i homofobiji, tada bi, umesto restriktivnih propisa i potvrđivanja diskriminacijske prakse prema određenim grupama građana i građanki, više energije trebalo uložiti u stvaranje temelja za ravnopravno i tolerantno društvo, ističu nevladine organizacije koje predlažu uvođenje građanskog i demokratskog obrazovanja u formalni školski sistem, što bi suštinski doprinelo smanjenju ukorenjenih predrasuda i stigmatizacije.

Izjavu potpisuju Centar za mirovne studije (CMS) i Kuća ljudskih prava koja obuhvata 17 NVO od kojih su neke kao i CMS vrlo prisutne u javnosti.

Građani Slovenije su nedavno na referendumu glasali protiv Porodičnog zakona, čime su, pored ostalog, odbacili i mogućnost da homoseksualni parovi mogu da usvajaju decu.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.