Srbija održala “Gej paradu” – Sada može u Evropsku uniju

Izvor: SandzakPress.net, 28.Sep.2014, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija održala “Gej paradu” – Sada može u Evropsku uniju

Srbija- Parada ponosa održana je danas bez većih incidenata. Prajd je završen šetnjom pripadnika LGBT populacije i građana koji ih podržavaju i obraćanjem organizatora i učesnika, a predstavnici stranih ambasada poručili su da je ovo historijski dan i da Srbija šalje snažnu, pozitivnu poruku da se u zemlji poštuju ljudska prava i da nema mjesta za govor mržnje. Strogi centar glavnog grada jutros je bio pod opsadom >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << policije koja je zatvorila sve prilaze kuda je parada trebalo da prođe. Foto Dragan Kadić Pristalice Prajda i sami učesnici okupljali su se u Nemanjinoj i spremali se za svoju šetnju. Njima su se pridružili i mnogi srpski političari, između ostalih gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador Amerike Majkl Kirbi i Tanja Mišćević, šefica Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU. Foto Nemanja Pančić Nataša Kandić je pokušala da uđe na jednom od tri punkta gdje su građani mogli da se pridruže učesnicima šetnje, ali je policija nije odmah pustila. Poslije molbi uspjela je da se priključi šetnji. Foto Dado Đilas Dok su “prajdovci” šetali centralnim ulicama Beograda, nekoliko stotina mladića se okupilo oko Hrama Svetog Save. Kada je povorka krenula, sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve čula su se zvona. Zvona su se oglasila i na Vaznesenskoj crkvi kada joj nije vrijeme. Protivnici Parade ponosa sukobili su se sa na uglu Nemanjine i Beogradske ulice. Pokušali su da krenu prema koloni učesnika Parade ponosa, u čemu ih je Žandarmerija spriječila. Na žandarme su bačene i kamenice. Sveštenici koji su se žestoko protivili održavanju Prajda, a neki su i izašli na ulice Beograda i ispred koridora policije čitali molitve. Šetnja glavnim ulicama protekla je bez incidenata uz koridor policije. Nemanja Pančić Srbija je, prema riječma stranih diplomata, pokazala da šalje snažnu, pozitivnu poruku da se u zemlji poštuju ljudska prava i da nema mesta za govor mržnje. Poljupci ispod zastave duginih boja bili su danas uobičajeni u centru Beograda. Foto: Nemanja Pančić A bilo je i ovakvih scena: Foto Nemanja Pančić I porde toga što je centar grada bio blokiran, kordon policije kod Saborne crkve propustili su svatove koji su krenuli po mladu. Mlada i mladoženja su čak i stigli da poziraju znatiželjnim fotoreporterima. Foto: Dragan Kadić Parada ponosa je završena bez velikih incidenata, a učesnici Prajda su maricama razvozeni svojim kućama. (Kurir)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

Da li znate koliko je Srbiju koštala Parada ponosa?

Izvor: NaDlanu.com, 29.Sep.2014, 08:54

Dan posle održavanje šetnje pripadnika LGBT populacije koja je, na sreću, prošla bez incidenata, svodi se finansijski bilans Prajda...Direktni troškovi održavanja Parade ponosa, tačnije njenog obezbeđivanja, iznose najmanje 400.000 evra, a posredni zbog izgubljenog prihoda privrede u Beogradu...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.