Savremeno, alternativno pozorište: Politički potpuno nekorektno

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Mar.2019, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savremeno, alternativno pozorište: Politički potpuno nekorektno

Gradonačelnik, reklo bi se, na ivici snage razumevanja: Pa dobro, da li si ikad uopšte pokušao da imaš seks sa ženom? Merlin: Ne. A vi s krokodilom?

Ovo je jedan od najduhovitijih dijaloga, koji istovremeno precizno oslikava okosnicu predstave 55 gej nijansi kosovskog pisca Jetona Neziraja, a u izvedbi trupe Qendra Multimedia, koju je njujorška >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << publika u prilici da gleda tokom ove nedelje u La Mama pozorištu u Ist Vilidžu

Piše: Marija Šajkaš

Predstavljena kao politički potpuno nekorektna, predstava 55 gej nijansi postavlja pitanje do koje mere su ljudska prava podržana na Balkanu, da li je moguće pomirenje starog i novog, ruralnog i urbanog svetonazora, ili još eksplicitnije – kad će se kod nas dogoditi seksualna revolucija?

BALKANSKI BLUZ: U suštini, u pitanju je dobro poznati balkanski bluz. U lokalnoj zabiti, negde u regionu, Evropska unija namerava da uloži milion evra u izgradnju moderne fabrike i time drastično poveća zaposlenost. Evropa, po običaju, ne izvozi samo know-how nego i sopstvene vrednosti, pa je u pitanju pogon za proizvodnju prezervativa – od savremenih materijala i u tri veličine. Zaplet počinje onog trenutka kad upravnik buduće fabrike, inače Italijan, svraća do opštine tražeći dozvolu da se u gradu venča, ali ne prpošnom sekretaricom, u čijem je opisu posla, kako kasnije saznajemo, i masiranje donjih mišića predstavnika vlasti, nego lokalnim stanovnikom po imenu Merlin.

SUDAR SVETOVA: Tokom predstave američka publika saznaje ono što je nama odavno poznato. Da predstavnici vlasti, pred inspekciju EU koja je zabrinuta za ljudska prava LGBT populacije u mestu, režiraju doček tako što se osobe istog pola ljube na stepeništu opštinske zgrade, koje, u trenutku dolaska visoke delegacije riba lično predsednik opštine. Predstavnica EU naglas hvali očigledan progres koje je mesto napravilo, a u sebi misli, ali ne sme glasno da izgovori – kako je, zapravo, očigledno prave budalom. Dva posebno zanimljiva glasa pripadaju Drvetu – koje stoji preko puta opštinskih prozora dugi niz godina i daje svoje viđenje događaja u kancelarijama, i Pisaće Mašine glavne sekretarice od koje saznajemo kakva se sve pisma i dokumenta provlače opštinom.

Opštinari, koji unapred strahuju da će njihovo mesto zauvek biti zapamćeno po neprirodnom braku, u nameri da isti spreče, rade ono po čemu je balkanska administracija dobro poznata. Zatežu, traže dodatna dokumenta, u nameri da skrenu pažnju čupaju lokalno drveće i sade palme i na kraju pišu premijeru lično pitajući ga kako je moguće da je Ustavom njihove zemlje ovakav brak uopšte moguć. Paralelno sa opisanim akcijama, idu i pokušaji urazumljivanja Merlina, pa otuda i dijalog sa početka teksta koji jezgrovito oslikava sudar svetova.

ŠTA BI BILO: U La Mami, koja je među najpoznatijim scenama u Njujorku kad je u pitanju savremeno, alternativno pozorište, dosad su odigrane dve predstave 55 gej nijansi, obe pred punom salom i uz odobravanje i čak ovacije iz publike. Prema rečima Jetona Neziraja, na ideju da napiše predstavu došao je u trenutku kad je pokušao da zamisli šta bi se desilo da na Kosovu, u čijem Ustavu zaista postoji garantovana mogućnost registracije istopolnih brakova, neko pokuša i da ostvari to proklamovano pravo. Predstava je, uglavnom uz policijsku pratnju, pre Njujorka igrana u Prištini, Gnjilanu, Đakovici, Uroševcu, Peći, Tirani, Skoplju, Hradec Hralovu u Češkoj i u Subotici. Odmah posle Amerike, gostovanja su zakazana za gradove u Švajcarskoj i Nemačkoj, što je početak evropske turneje. U okviru koje, nadamo se, stigne i do Beograda. Na kraju, i mi smo jedni od kandidata za EU.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.