Prva Povorka ponosa u Sarajevu okupila više od 3.000 ljudi

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Sep.2019, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva Povorka ponosa u Sarajevu okupila više od 3.000 ljudi

SARAJEVO - Prva Parada ponosa održana je u nedjelju u Sarajevu pod sloganom "Ima izać", prenose tamošnji mediji i pozivajući se na izvore kažu da je privukla više od 3000 sudionika.

Titovom ulicom u Povorci ponosa trebalo bi prošetati više od 500 sudionika. Osim građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, glavnom ulicom šetat će i sudionici Povorke ponosa iz Beograda, Zagreba, Tirane, Skoplja, Podgorice i drugih gradova regije.

Svjesni smo da ova povorka >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << neće promijeniti svijet i da postoji puno osoba koji ni danas neće smjeti reći svojim bližnjima tko su, ali i njima ova povorka daje snagu da se može desiti promjena, poručila je prisutnima Lejla Huremović, članica organzacijskog odbora prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa.

Istaknula je daje svakodnevnica LGBTIQ osoba nevidljiva.

"Naša svakodnevnica je toliko nevidljiva da nas često i obitelji ignoriraju. Nad nama se vrši nasilje, tjeraju da budemo to što nismo. U školi i na fakultetu ne smijemo reći koga volimo, jer profesori i profesorice javno ističu mržnju", rekla je.

Ova povorka treba služiti kao primjer zaštite prava LGBTIQ osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas, kazao je danas u obraćanju prisutnima u prvoj bosanskohercegovačkoj Povorci ponosa jedan od članova organizacijskog odbora, Branko Ćulibrk.

"Mi, lezbijke, gejevi, trans osobe se svakog dana borimo za svoje postojanje. Napadaju nas, ne prihvaćaju, omalovažavaju i tuku. Ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTIQ osoba. Još nemamo zakon o istospolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba služiti kao primjer zaštite prava LGBTIQ osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas", dodao je.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.