Prajd 23. juna, slogan Matičar, normalno

Izvor: B92, 20.Jun.2018, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prajd 23. juna, slogan "Matičar, normalno"

Beograd -- Ovogodišnja Parada ponosa u Srbiji biće održana u subotu 23. juna i kretaće se od Pionirskog do Studentskog parka, najavio Organizacioni odbor Parade ponosa.

U saopštenju organizatora se navodi da je slogan ovogodišnje parade "Matičarka, normalno!" izabran kako bi se skrenula pažnja na "pravnu nevidljivost" seksualnih manjina i "jer je država dužna da prizna te zajednice".

"Više od 20.000 trans(rodnih) osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava. Takođe, država ne daje mogućnost da istopolne veze budu priznate pred zakonom, oduzimajući mogućnost za ostvarenje mnogih prava", navodi se u saopštenju.

Zahtevi koji će biti izneti prilikom Parade ponosa se odnose na donošenje zakonskog okvira kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV virusa i side, posebno kod mladih, kao i pružanje pune zdravstvene zaštite obolelima.

Parada ponosa predstavlja centralni skup u Mesecu ponosa, koji se obeležava tokom jula širom sveta u znak sećanja na Stounvolske nemire, prve demostracije pripadnika LGBTQ+ populacije protiv progona seksualnih manjina u SAD.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.