Izvor: RTS, 18.Sep.2021, 16:51

Parada ponosa u Beogradu, šetnja centralnim gradskim ulicama prošla bez incidenata

Učesnici ovogodišnje Parade ponosa prošetali su glavnim ulicama u Beogradu i poslali poruku "Ljubav je zakon", što je i slogan Prajda. Šetnja protekla bez incidenata. Jake policijske snage raspoređene u gradu.
U gradu, najviše oko parka Manjež, primetni su kordoni policije, a zbog ovog događaja i veće su saobraćajne gužve.

Program Parade ponosa počeo je u parku Manjež oko 16.30 uvodnim obraćanjima, nakon čega su učesnici Prajda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oko 17.30 krenuli u šetnju glavnim gradskim ulicama.
Šetnja je planirana Ulicom Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Kneza Miloša i Nemanjinom, ponovo do parka Manjež gde je planiran zabavni program do 23 časa.
Tokom šetnje kolona će se dva puta kratko zaustaviti kako bi bili ponovljeni zahtevi Beograd Prajda i iskazana solidarnost sa žrtvama nasilja i diskriminacije.
Tokom trajanja šetnje saobraćaj će biti zaustavljen u centru Beogradu.
Zahtevi LGBT+ zajednice LGBT+ zajednica u Srbiji zahteva usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, koji je nedavno povučen iz skupštinske procedure iako je njegovo usvajanje bilo gotovo izvesno. Tim zakonom istopolni parovi dobili bi neka od osnovnih prava koja do danas nisu mogli da ostvare, poput prava na podelu imovine ili učešća u donošenju odluka u slučaju bolesti.
Takođe, zahtevaju i usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, zatim usvajanje lokalnih Akcionih planova za LGBT+ zajednicu.
Zahteva se i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici.

Aktivisti LGBT zajednice nezadovoljni tempom ispunjanjavanja njihovih zahteva.
"Progres postoji ali je vrlo spor, ono što postojoi 20 godina ili više od 20 godina se ispunjava prilično sporo, nažalost i pored zahteva jasnih da to ne bude ove godine Beograd je ponovo zatvoren, ponovo imamo kordone, to nije do organizatora već do policije iako mi sa policijom sarađujemo", poručuje Goran Miletić, član Organizacionog odbora Beograd Prajda.
Nasilje i diskriminacija - dva ključna problema za LGBT populaciju.
"Tolerancija prema njima je mera naše čovečnosti, toleranicija prema njima, da li razumemo reč čojstvo", ističe ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.
Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.
"Mislim da treba da dobijemo jedan kvalitetan zakon kada za to bude vreme i kada rešimo sve što bi eventualno bio problem", navodi poverenica za ravnopravnost Brankica Janković. 
Ovogodišnja kuma Prajda je pevačica Nataša Bekvalac.
Antikovid mere Iz Beograd Prajda ranije su najavili da će svi učesnici Prajda biti u obavezi da redarima na ulazu pokažu sertifikat o vakcinaciji, ili potvrdu o negativnom antigenskom testu ne starijem od 48 sati ili PCR testu ne starijem od 72 sata ili potvrdu o zarazi virusom ne stariju o šest meseci ili ne mlađu od 14 dana.

Ukoliko ne budu imali ništa od tih potvrda, biće im omogućeno brzo testiranje na kovid-19 u vidu antigenskih testova, i to po ceni od 350 dinara.
Prošlogodišnja Nedelja ponosa održana je onlajn zbog pandemije koronavirusa.
Beograd će biti domaćin i Europrajda 2022. godine, evropske Parade ponosa.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje Parada ponosa u Beogradu, jake policijske snage u većem delu grada

Izvor: Radio 021, 18.Sep.2021

U parku Manjež počelo je okupljanje učesnika za Paradu ponosa koja se ove godine održava pod sloganom "Ljubav je zakon".

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.