Kuršumlija, predstavljen Izveštaj o nasilju nad LGBT osobama

Izvor: RTS, 16.Okt.2018, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuršumlija, predstavljen Izveštaj o nasilju nad LGBT osobama

Najnoviji Izveštaj o incidentima nad LGBT osobama motivisanim homofobijom i transfobijom u Srbiji, koji je rezultat rada beogradskog LGBT udruzenja "Da se zna!" predstavljen je u Kuršumliji. Prema izveštaju, za gotovo godinu dana zabeleženo je više od 20 slučajeva nasilja i diskriminacije prema pripadnicima gej populacije.
Predstavljajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Izveštaj, nastao na osnovu monitoringa i dokumentovanja evidentne mržnje prema pripadnicima LGBT populacije, predsednica beogradskog udruženja „Da se zna", Dragoslava Barzut, navela je da je u periodu januar-novembar prošle godine evidentirano 20 zločina iz mržnje, dva diskriminitorna incidenta i pet slučajeva govora mržnje.
Navela je da je u Beogradu evidentirano 18 slučajeva "zločina iz mržnje" i povezanih incidenata, u Novom Sadu jedan slučaj "zločina iz mržnje", Nišu, dva Subotici četiri, a u Požarevcu jedan.
Kako je rekla Barzut, izveštaj nije pokazao nijedan slučaj ugrožavanja pripadnika gej populacije u seoskim sredinama.
Podsetila je da je "zločin iz mržnje" uveden u legislativu Srbije 2013. godine, ali od tada do danas, kako je kazala, nije doneta ni jedna presuda po tom osnovu.
Iznela je i podatak da je među počiniocima takvog zločina iz mržnje zabeležen slučaj, na primer, jednog javnog službenika.
Radović: Stanje prava LGBT populacije u Topličkom okrugu ide u pozitivnom smeru
LGBT aktivista Stefan Radović iz Kuršumlije je govorio o stanju prava LGBT populacije u Topličkom okrugu, koje se, kako je ocenio, menja u pozitivnom smislu.
U očekivanju da to stanje bude još bolje, Radović je kao problem naveo to što se LGBT osobe sa tog područja teško odlučuju da se obrate institucijama zbog nespremnosti da otkriju svoju opredeljenost.
Smatra je stoga potrebno podizanje nivoa svesti kod svih građana, da se spreči diskriminacija ljudi na osnovu ličnog opredeljenja.
Zato, rekao je, cilj ovog skupa je da se ukaže da su razgovor i edukacija ključ promene svesti kod ljudi.
Posebno je ukazao da je gej osobama u manjim sredinama teško da dođu do posla.
Iznoseći svoj lični primer, Radović je ispričao da je u trenutku kada je njemu bilo najteže, neposredno nakon što se javno deklarisao da je gej, zaposlila ga je novinska agencija Tanjug.
Iako, kako je rekao, više ne radi za Tanjug, Radović kaže da mu je za vreme dok je radio to bilo veoma značajno za egzistenciju.
"Pozitivan primer Tanjuga bi trebalo da slede svi u Srbiji", istakao je Radović.
Pohvalio i odnos institucija u Kuršumliji prema pripadnicima LGBT populacije, kao što su Dom zdravlja i Centar za Socijalni rad.
Reč je, kako je rekao, o institucijama kojima se po pravilu LGBT osobe prvo obraćaju.
U pozitivnom smislu je pomenuo i Policijsku upravu u Prokuplju, te istakao da Kuršumlija, inače, njegov rodni grad postaje polako jedna od najsavremenijih opština kada se radi o prihvatanju pripadnika gej populacije.
"Nakon ove edukacije idemo da šetamo Kuršumlijom, slobodno poput svih građana i građanki", dodao je Radović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.