Gej parada u Poljskoj održana bez većih incidenata

Izvor: Blic, 20.Nov.2010, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej parada u Poljskoj održana bez većih incidenata

Uprkos pokušajima protivnika da ga na kontraparadi ometu, Poznanjom je danas prošao tradicionalni Marš ravnopravnosti za prava homoseksualaca i lezbijki.

Poljska policija sprečila je popodne šačicu radikala koji su kroz kordon pokušali da se probiju do učesnika marša i pohod u šarenim bojama duge kao simbol različitosti prošao je mirno uz zvuke bubnjeva i muzike tim gradom na zapadu Poljske.

Policija koja u duboko religioznoj, tradicionalnoj Poljskoj uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ima posla da obezbedi pohode i mitinge organizacija lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transeksualca pozvala je sada u Poznanju sama posmatrače iz Helsinške fondacije za ljudska prava da zabeleže ukoliko se neko od policajaca ne bi poneo profesionalno.

Pre nego što je nekoliko stotina učesnika Marša ravnopravnosti krenulo Poznanjom uz parolu ispisanu na transparentima "Ravnopravnost nije privilegija" u blizini se okupilo oko 200 mlađih Poljaka.

Među njima najviše je bilo navijača poznanjskog fudbalskog kluba Leh, ali sam klub navijača se pred Marš od tog kontramitinga energično distancirao. Ove godine umesto kamenica i flaša na učesnike Marša letele su samo verbalne uvrede i skandirane parole.

Organizator tog kontramitinga Adam Šindler kazao je da protestuje pre svega zato što se seksualnost, koja je intimna stvar, izvlači u javni prostor.

"Protestovaću i ako bude neki marš heteroseksualaca", poručio je on.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.