Bukurešt: LGBTQ parada uz zabranu gej propagande u školama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2022, 23:26

Bukurešt: LGBTQ parada uz zabranu gej propagande u školama

Hiljade Rumuna pridružilo se današnjoj LGBTQ paradi ponosa u Bukureštu uoči planiranog donošenja zakona koji bi potencijalno mogao da ugrozi održavanje budućih manifestacija i podstakne diskriminaciju.

Očekuje se da će donji dom parlamenta započeti raspravu o nacrtu zakona koji je već odobrio Senat, a kojim se zabranjuje takozvana gej propaganda u školama, slično merama koje su već usvojene u Mađarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i u Rusiji, prenosi Rojters.

Grupe za ljudska prava LGBTK upozorile su da zakon diskriminiše LGBTQ manjinu i može dovesti do cenzure filmova i vesti o LGBT zajednici, kao i ograničenja marševa i javnih događaja.

Procenjuje se da se 10.000 ljudi pridružilo današnjoj manifestaciji, plešući i mašući zastavama u duginim bojama.

Socijalno konzervativna Rumunija je dekriminalizovala homoseksualnost 2001. godine, decenijama posle drugih zemalja Evropske unije, ali i dalje ne dozvoljava brak i građanska partnerstva za istopolne parove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.