U Pančevu povećana koncentracija ambrozije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2019, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pančevu povećana koncentracija ambrozije

Ambrozija spada među visoko alergene biljke i najviše smetnji onima koji su alergični na polen stvara upravo u ovom periodu - kada cveta. U Pančevu su trenutno koncentracije ambrozije po metru kubnom vazduha višestruko veće od graničnih.

Pančevci koji ovih dana često kijaju i suočavaju se sa neprijatnim simptomima kao što su curenje iz nosa, otečeni kapci, kašalj, verovatno imaju alergijsku reakciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na ambroziju. Trenutno koncentracije ove biljke dostižu i 445 polenovih zrnaca po metru kubnom vazduha. To je mnogo više od granične vrednosti koja je 60, a sve iznad 100 polenovih zrna po metru kubnom smatra se visokom koncentracijom.

Dr Dubravka Nikolovski iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo kaže: "Mi i dalje očekujemo porast i to nisu maksimalne koncentracije za ovu godinu. Tek sada se ustalilo veoma toplo vreme što pogoduje razmnožavanju ambrozije i njenoj polinaciji. Već sada smo u crvenoj zoni što se tiče ambrozije, a ostale vrste polena su u zelenoj zoni i niskim koncentracijama.“

Radnici javno komunalnog preduzeća Zelenilo intenziviraju košenje površina za koje su nadležni pogotovo u periodu cvetanja ambrozije. Ona će ove godine biti pokošena na 250 hetara, a grad je za tu svrhu izdvojio milion i po dinara.

Ženja Marinković iz JKP Zelenilo Pančevo isitče: "Jkp Zelenilo kosi sve uređene javne zelene površine i nema problema tamo gde se kosi redovno. Problem su površine koje su van grada u ataru koje se inače ne kose, a ambrozija u ovom periodu kreće da cveta najintenzivnije od polovine avgusta do polovine septembra.“

Iako su poljoprivrednici u obavezi da na svojim njivama uklanjaju ambroziju, nisu svi u tome revnosni. Problem je i što se ova korovska biljka često nalazi na zemljištu čije vlasništvo nije jasno definisano - između njiva i duž atarskih puteva.

U Zelenilu kažu da često i po pozivu građana izlaze na teren radi uklanjanja ambrozije sa neke javne površine. Ipak ova korovska biljka je u ekspanziji jer je veoma otporna, njeno seme može više decenija da preživi u zemljištu, a čestice polena vetar nosi i do 100 kilometara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.